Amint arról hírt adtunk a Bajnokok Ligája után az európai Szuperkupában is megvédte címét a Real Madrid, Casemiro és Isco góljával győzte le 2-1-re a Manchester Unitedet Szkopjéban. A királyiak azt is elbírták, hogy Cristiano Ronaldo csak a hajrában állt be csereként. 

Fotó: MTI/EPA

A Bajnokok Ligája és az Európa Liga (korábban UEFA-kupa) győztese 2012-ig rendre a monacói II. Lajos Stadionban csapott össze az idénynyitó csúcsmérkőzésen, hogy aztán az európai labdarúgáson időről időre végigsöprő reformhullámok a Szuperkupát is utolérjék. A találkozónak adott már otthont Prága, Cardiff, Tbiliszi, Trondheim; csupa olyan város, melynek neve korábban fel sem merült jelentős európai kupadöntő helyszíneként – jóllehet Cardiffot időközben BL-döntővel is megajándékozta az UEFA.

Erre a hullámra ült fel most Szkopje, a II. Philipposz Nemzeti Arénába ráadásul a világszerte legnépszerűbb klubok közül kettő, a Real Madrid és a Manchester United érkezett vendégségbe. Ez a vitathatatlan tény a városképet is erősen meghatározta. A meccs napján már kora délelőtt csapatba verődve tűntek fel a mezbe bújt, legkevésbé sem szomjas szurkolók, akiknek többsége a színösszeállítás és címerválasztás alapján a United sikeréért szorított. Ami a két együttes közeli ismeretségét illeti, gyors egymásutánban csaptak össze újfent. Júliusban felkészülési meccsen 1-1-et hozott a rendes játékidő, majd büntetőkkel az angolok diadalmaskodtak Kaliforniában. José Mourinho, az MU mestere ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni azt az egyáltalán nem elhanyagolható különbséget, hogy a macedóniai hőségben már kupagyőzelem volt a tét – ahogyan a felvezetéskor az is gyakorta elhangzott, hogy röpke két hónapja a spanyolok elsőként védték meg címüket a Bajnokok Ligája két és fél évtizede íródó történelmében.

Szkopjéba a Unitedet 2003 és 2009 között erősítő Cristiano Ronaldo is elkísérte a Madridot, annak ellenére, hogy a fárasztó klubidényt és a Konföderációs Kupát követően pluszpihenőt kapott, és csak napokkal ezelőtt állt ismét edzésbe. Adóügyei miatt ráadásul a bíróság előtt is magyarázkodnia kellett. Az, hogy Gareth Bale pályára lép-e, legalább ennyire lázban tartotta a közvéleményt, Mourinho ugyanis előzetesen kijelentette: ha a walesit mellőzik az összecsapáson, az akár azt is jelentheti, hogy a most kezdődő idényben nem számolnak vele. Ez esetben a United gondolkodás nélkül akcióba lép, és minden követ megmozgat a klubcseréért. Nos, egy órával a kezdés előtt markáns választ kaptunk: Zinedine Zidane Bale-t a kezdőcsapatba jelölte, Ronaldót viszont csak a padra ültette. Az ellenfélnél a frissen igazolt Victor Lindelöf, Nemanja Matics és Romelu Lukaku első hivatalos mérkőzését játszotta az MU mezében.

Az első félidő mégsem tőlük, hanem Casemirótól volt hangos. Fejesénél a felső léc még kisegítette az angolokat, Dani Carvajal belöbbölt labdája után ellenben nem hibázott, dropból a bal sarokba helyezett. Munkaköri leírásának vastaggal szedett pontja a rombolás, labdaszerzés, de a BL-döntő után ismét bizonyította, hogy kiélezett szituációban a kapu előtt is feltalálja magát. A kidolgozott helyzetek terén teljesen egyértelmű volt a Madrid fölénye, miközben ígéretes lehetőségek manchesteri részről is akadtak. Még akkor is, ha védekezésből időnként kifejezetten lassan váltottak át támadásba, a teljesen magára hagyott Lukaku nem tudott elszakadni a nyakában csüngő bekkektől.

A belga támadó fordulás után erőteljes mozdulattal mégis kapura bólintott, Keylor Navas középre tolta a labdát, de a kipattanót Paul Pogba ziccerben az égbe lőtte. Okkal bosszankodhatott, hiszen a Madrid ekkor már 2-0-ra vezetett, a Bale-lel való összjáték után a parádésan futballozó, a meccs emberének választott Isco gurított a sarokba. A spanyolok játékkedve nem akart alábbhagyni, Bale szanaszét forgácsolta a keresztlécet. Mikor már minden eldőlni látszott, Lukaku érkezett Matics kipattanójára, és Pogbával ellentétben higgadt tudott maradni. Az utolsó hét percre (hosszabbítással tizennégyre) Ronaldo is beszállt, és vezérletével sikerült megtartani az újabb kupagyőzelmet érő előnyt.

A blancók a BL után a Szuperkupában is megvédték címüket, amire a Milan 1990-es diadala óta nem volt példa. Ezek alapján aligha lehet kérdés, mely csapatot akarja majd mindenki megállítani az előttünk álló idényben. José Mourinho pedig tovább búslakodhat, hiszen aktuális csapatával ötödik tétmeccsén szerepelt korábbi együttese, a Real Madrid ellen, és egy döntetlen mellett immár négy vereség a mérlege.

Czövek Oszkár/Szkopje

A vegyeszónában hallottuk

Gareth Bale (Real Madrid): „Örülök, hogy újabb trófea kerül a vitrinünkbe. Nehéz meccs volt, de ellenőrzésünk alatt tartottuk. Mindent meg akarunk nyerni – fogalmazott a walesi játékos, majd reagált arra a pletykára, miszerint eligazolhat a klubtól, akár a Manchester Unitedhez. – Csak a játékra összpontosítok. Nem hallgatok és olvasok semmit a mendemondákról, persze azért időnként hallok dolgokat. Élvezem a játékot, minél többet akarok játszani és címeket nyerni.”
Sergio Ramos (Real Madrid): „Mi voltunk a jobb csapat. A végén, amikor az ellenfélnek már minden mindegy volt, remekül védekeztünk, és kitartottunk a végéig. Fontos, hogy kupagyőzelemmel indítottuk az idényt, lökést ad a csapatnak.
Nemanja Matics (Manchester United): „Jól kezdtünk, de a bekapott gól visszavetett minket. Nagyon sajnálom, hogy nem lett gól abból, amikor (Marcus) Rashford egy az egyben vitte a labdát a kapusra. A meccs, a meleg időjárás miatt is, sokat kivett belőlünk, de remélem, hogy a vasárnapi bajnokin ebből már semmi sem lesz érezhető.”


EURÓPAI SZUPERKUPA:
Real Madrid-Manchester United 2-1

(Casemiro 24., Isco 52., ill. Lukaku 62.)

demokrata.hu