Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán
Úszóverseny a Duna Arénában
Hirdetés

Nehéz lenne összeszedni, hány sporteseményt fújtak le múlt héten koronavírusos esetek miatt. A mennyiségből egyértelműen látszik, hogy az európai helyzet sajnos nem javul, a karanténkötelezettségek mellett ráadásul az újonnan bevezetett utazási korlátozások következtében is számtalan mérkőzést kell elhalasztani. A jégkorong Bajnokok Ligáját múlt héten ismét elcsúsztatták, és már az is biztos, hogy a fehérváriak és a debreceniek sem tudnak elutazni szeptemberre tervezett külföldi edzőmérkőzéseikre. A múlt héten bebizonyosodott, hogy a vírus bizony a hokisokat sem kíméli, legutóbb éppen a Dunaújvárosi Acélbikák csapatát vette célba, a játékosok többsége lebetegedett.

Előző héten a VLS Veszprém labdarúgócsapatánál megjelent koronavírusos esetek miatt az üzemeltető bezáratta a városi stadiont, a csákváriak vezetősége pedig hasonló okból kifolyólag halasztási kérelemmel fordult az MLSZ-hez, hogy engedélyezze a Dorog elleni bajnoki találkozó későbbi időpontban való megtartását. A másodosztályban szereplő futballcsapat zárt kapus felkészülési mérkőzésen lépett volna pályára a Mol Fehérvár Európa Liga-selejtezőre készülő együttese ellen, ám a járvány ezt a tervüket is keresztülhúzta. Hat játékos mellett egy edző és egy klubvezető is pozitív tesztet produkált, mivel azonban az érintettek közvetlen kapcsolatba kerültek az egészséges csapattagokkal is, mindenki kötelezően házi karanténba került. Ahhoz, hogy a klubnál újraindulhasson az élet, a focistáknak két negatív tesztet kell felmutatniuk.

– A fertőtlenítéstől kezdve a hőmérőzésen át a távolságtartásig az összes hatósági előírásnak szigorúan eleget teszünk. Bár a magyar másodosztályban nem kötelező, mi rendszeresen szűrjük a játékosokat. Ha nem tennénk, talán ki sem derült volna, hogy vannak köztük fertőzöttek – mondja a Demokratának Gelei József, az Aqvital FC sajtófőnöke. Hozzáteszi, a futballisták a pályán, az edzőtermen kívül, szabad idejükben is odafigyelnek a megelőzésre, de ahogy bárki más, ők is ugyanúgy megfertőződhetnek például bevásárlás vagy utazás során, ha pedig valaki már hordozza a vírust, az öltözőben vagy az edzésen jóval nagyobb eséllyel adja át másnak, mivel ezeken a helyeken szinte elkerülhetetlen az érintkezés. A szakember szerint a sportolók csupán azért vannak jobb helyzetben, mint az átlagember, mert immunrendszerük erősebb, így hamarabb képesek legyőzni vagy akár tünetmentesen kihordani a betegséget.

Az elmúlt napokban, hetekben számos hazai vízilabdacsapatban is megjelent a vírus, a Magyar Kupát emiatt le is fújták. Az OSC Újbuda férfiegyüttesének több tagjánál az augusztus 29-i bajnoki rajt előtt jelentkezek egészségi problémák, a játékosok és a teljes stáb tesztelését követően pedig kiderült, hogy tíz személy fertőzött.

Korábban írtuk

– Amikor berobbant Magyarországra a koronavírus, az uszodák kapui azonnal bezárultak. Sajnáltuk, de kihasználtuk a váratlan helyzetet. Karbantartási munkálatokat végeztünk, így hasznosan telt az idő. Most viszont, hogy a betegség ismét felütötte a fejét sportberkekben, igyekszünk újra hatékonyan reagálni – mondja Nagy Tímea, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és a Duna Aréna létesítményvezetője. A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző hozzáteszi, a protokoll szerint abban a pillanatban, ahogy értesítést kap róla, hogy valaki pozitív tesztet produkált, felveszi a kapcsolatot a népegészségügyi központtal, majd még aznap éjszaka az előírásoknak megfelelően fertőtlenítteti az érintett intézmény egész területét.

– A higiéniára egyébként is különös figyelmet fordítunk, és próbáljuk elkerülni a helyiségekben való csoportosulást. Az élsportolók életéhez ugyanis hozzátartozik az öltözőben való csacsogás, most viszont erre nincs lehetőség, a kabinosok kitessékelik az embereket, ha azt tapasztalják, hogy zsúfoltság kezd kialakulni, és nem tartható be a kellő személyközi távolság. Ahogy távozik egy csapat az öltözőből vagy a konditeremből, máris kezdődik a takarítás. A vízminőséget a gépészek folyamatosan ellenőrzik, ha kiderül, hogy fertőzött személy használta, akkor „sokkoljuk a medencét”, megemelve a víz klórszintjét erősebb fertőtlenítést végzünk, mint egy rutinátmosáskor. Ezek a feladatok olyan pluszkiadást jelentenek, amivel senki nem számolhatott az éves költségvetés összeállításakor. Elég megterhelő időszak ez anyagi szempontból is a sportlétesítmények számára.

A vívóknál szintén maradt már el rendezvény, mióta itthon ismét magas az új fertőzöttek száma. Tavaly a sportág világnapját egy gigantikus flashmobbal ünnepelte a vívótársadalom színe-java, idén azonban nem tartottak nagyszabású rendezvényt, a szövetség ugyanis arra kérte az egyesületeket, hogy kis csoportos keretek között, szabad téren szervezzék meg a vívást népszerűsítő programokat.

– Mi online ünnepséget tervezünk: azokat a gyerekeket, akik csatlakoznak a kezdeményezésünkhöz, arra kérjük, hogy öltözzenek vívóruhába, készítsenek magukról egy fotót vagy videót, és osszák meg az egyesület Facebook-oldalán – meséli Somfai Krisztina, a Honvéd utánpótlásedzője, az akció koordinátora. Mint mondja, a járvány az ő mindennapjaikat is felforgatta, de szerencsére nagy lemorzsolódás nem tapasztalható. A szeptember ugyanúgy hozott új jelentkezőket, mint korábban, és bár a személyes, iskolai toborzásra most nincs lehetőség, az internet óriá­si segítséget nyújt a leendő vívópalánták felkutatásához. Somfai Krisztina tapasztalatai szerint a szülők többsége a kialakult helyzet ellenére sem tiltja el gyermekét az edzésektől, sőt, a sportra veszélyforrás helyett inkább megelőzésként tekint.

– Három gyermek édesanyjaként én is azt gondolom, a kicsik életében jelenleg is nagyon fontos a mozgás, az egészséges életmód, a szellemi aktivitás, illetve hogy a mostani bizonytalan helyzetben legyen egy fix pontjuk. A biztonsági előírások teljes betartása mellett készülünk az előttünk álló versenyekre, így már nem kell olyan pluszmotiváció a fiatok számára, mint a tavaszi karantén idején.

Kovács Réka sportszakpszichológus pácienseinek száma nem emelkedett ugyan jelentősen a koronajárvány márciusi berobbanása óta, ám a szakember azt tapasztalja, hogy az elmúlt fél évben nőtt azoké, akik nemcsak a teljesítményfokozás érdekében, hanem a vírushelyzet okozta egyéb mentális problémák megoldásának reményében keresik föl.

– Minden sportoló számára megterhelő ez az időszak, a különbség csak annyi, hogy van, aki könnyebben, van, aki nehezebben tudja feldolgozni az új helyzettel járó megpróbáltatásokat, mint amilyen például a megszokott életritmus felborulása. A profi versenyzőknek ráadásul a sport egyben a munkájuk is, ám mivel az elmúlt hat hónap anyagilag is megterhelő volt a kluboknak, sokaknak csökkenteni kellett a fizetését. A motivációt ébren tartani amúgy is nehéz, mivel még ha tudják is a versenyzők, hogy mikor van egy-egy bajnokság, vagyis van kitűzött cél, előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban törlik a programot, a bizonytalanság és a félelem pedig frusztrációt eredményez – fejti ki a pszichológus. A sportolóknak azt üzeni, mindennek ellenére próbálják meg pozitívan értékelni ezt az életszakaszt, hiszen a felszabaduló időben többet lehetnek a családjukkal, barátaikkal, és elvégezhetik a hosszú ideje halogatott feladataikat, ezek pedig mind-mind ugyanúgy hozzájárulnak a lélek egészségéhez, mint a mozgás. A szakember ugyanakkor figyelmeztet, a visszatérésnél fontos, hogy a terhelés fokozatos legyen, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a mohóságból származó sérülések újabb kellemetlen napokat, heteket okozzanak.