Hirdetés

– Drámai meccsen, a hajrában fordítva győzte le Izlandot a magyar válogatott, és egymás után másodszor is ott lehetünk az Eb-n. Számított erre?

– Igen, benne van a mai csapatban az az erő, elszántság, ami miatt megérdemelték, hogy kijussanak az Európa-bajnokságra. Nekem, és gondolom, még sokaknak ez azt is jelenti, hogy még jobban bízhatunk a labdarúgásunk további fejlődésében.

– Labdarúgó-válogatottunk története során negyedszer jutott ki az Európa-bajnokságra, a Bajnokok Ligája főtábláján viszont csak harmadszor szerepel magyar klub, és szemben például a jóval tehetősebb Olympique Marseille-jel, a Fradinak már megvan az első pontja is a BL-ben. Hogyan értékeli a Rebrov-csapat szereplését három mérkőzés után?

– Ha figyelembe vesszük az erőviszonyokat, szerintem jól szerepelnek a fiúk. Azért például minden elismerést megérdemelnek, ahogyan kétgólos hátrányból felállva döntetlenre hozták a meccset a Dinamo Kijev ellen. Az igazán nagy bravúr, vagyis egy Juventus vagy egy Barcelona elleni pontszerzés várat magára, de bízzunk benne, hogy a folytatásban ilyenre is lesz példa.

– Benne lehet a pakliban egy pontszerzés, netán győzelem valamelyik sztárklub ellen?

– Úgy gondolom, hogy igen. A selejtezők során nagyszerű volt a védekezés, most, a csoportkörben sajnos adódtak elkerülhető hibák, így pedig ezen a szinten nehéz bravúrt elérni. Ám ha azt az arcát tudja mutatni a csapat, amit a selejtezők során, vagyis gyors kontrákkal meg tudjuk lepni az ellenfelet, akkor a két topklub ellen sem elképzelhetetlen a pontszerzés. Ez a játék fekszik a csapatnak, gyorsan mennek át védekezésből támadásba, a támadók pedig jó százalékkal használják ki a helyzeteket. Az elmúlt időszakban nagyon jól igazoltunk, a légiósok is szinte egytől egyig minőségi játékosok, válogatott labdarúgók, van okunk tehát bizakodni.

– Össze lehet hasonlítani a mostani Bajnokok Ligája-szereplést az önök 1995-ös BL-részvételével?

– Egészen más a futball, mint akkor: az UEFA nem nagyon szereti a kiscsapatokat, egyre nehezebb bejutni a Bajnokok Ligájába, abszolút a marketing, a pénz irányába indult el a labdarúgás világa. A nagyobb klubok olyan költségvetéssel dolgoznak, amivel nem lehet versenyre kelni, nagyon nehéz itt tartani a jó játékosokat, illetve idecsábítani minőségi labdarúgókat.

– Tehát nagyobb ma a különbség a sztárcsapatok és az anyagi szempontból kisebb egyesületek között, mint 95-ben?

– Igen, ez látható a mostani csoportkörben is; a topklubok egészen más léptékben tudnak gondolkodni. Ugyanakkor hiszek abban, hogy a Fradi sokat profitálhat ebből a nemzetközi szereplésből, és ezzel nem elsősorban az anyagi oldalára gondolok, hanem az itt megszerezhető szakmai tapasztalatokra.

– Válhat a Ferencváros újra és tartósan is közép-európai szinten meghatározó csapattá?

– Ahhoz a mostanihoz képest meg kéne duplázni, vagy inkább háromszorozni a költségvetést, ez tehát nem kis részben pénz, szponzorok, marketing kérdése. Ugyanakkor az elmúlt években is azt láthattuk, hogy a klub igen jól gazdálkodott a lehetőségeivel, folyamatosan fejlődött, évről évre jobb játékosokat igazolt, vagyis bízhatunk abban, hogy ez a tendencia folytatódik.

– Az 1995-ös BL-szereplés kulcsfiguráit, meghatározó pillanatait még ma is emlegetik a labdarúgást kedvelők. A mostani csapat története is válhat hasonlóan emlékezetessé, mint az önöké?

– Ahhoz, hogy a mai napig emlegessék a csapatunkat, az is szükségszerű volt, hogy huszonöt évet kelljen várni a Fradi következő BL-be jutására. Ha minden évben sikerülne valamelyik kupasorozat csoportkörébe kerülni, nem maradnának meg ilyen élesen az emlékek. Szurkolok annak, hogy minél többször legyen részünk ilyen élményben.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szívünk kivitt az Eb-re

A magyar labdarúgó-válogatott, története során negyedszer, kijutott az Európa-bajnokságra, mivel a pótselejtező múlt csütörtöki döntőjében a hajrában fordítva 2-1-re legyőzte az izlandi csapatot a Puskás Arénában.

A zárt kapuk mögött lejátszott találkozón az izlandiak szereztek vezetést a 11. percben: Gylfi Sigurðsson szabadrúgása után becsúszott a labda Gulácsi Péter kesztyűi között. Bár a szövetségi kapitányát, a koronavírus-fertőzött Marco Rossit nélkülöző magyar válogatott nem játszott jól, a szíve vitte előre, és ez meghozta a gyümölcsét. A 88. percben Nikolics Nemanja passza után a vendégek nem tudtak felszabadítani a 16-oson belül, a labda a csereként beálló Loïc Nego elé pattant, aki az ötös jobb sarkáról a jobb alsó sarokba lőtt. Az Eb-részvételt érő győztes gólt pedig a fiatal Szoboszlai Dominik szerezte: Sigér Dávid átadása után végigfutott a vendégek térfelén, 23 méterről kapura rúgott, a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba.

A négy éve nyolcaddöntős magyar válogatott története során először jutott ki kétszer egymás után a kontinensviadalra. Nemzeti együttesünk a jövő nyárra halasztott Eb-n a németekkel, a világbajnok franciákkal és a címvédő portugálokkal szerepel majd azonos csoportban, utóbbi kettővel Budapesten, a Puskás Arénában csaphat össze.

A válogatott lendülete egyébként az Eb-kvalifikációval sem tört meg: a koronavírus, sérülés, illetve eltiltás miatt jó néhány játékosát nélkülöző magyar csapat – ekkor már Gera Zoltánnal a kispadon – vasárnap este 1-1-es döntetlent játszott a vendég szerbekkel a Nemzetek Ligája B divíziója 3. csoportjának utolsó előtti fordulójában.