Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A harmadik helyezett Varga Katalin a célban a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári paralimpia nõi kajak KL2 200 méteres versenyének döntõjében a tokiói Sea Forest Evezõs Pályán 2021. szeptember 4-én.
Hirdetés

A KL2-es kategória magyar indulója már a csütörtöki előfutamában is jól szerepelt, de másodikként célba érve középfutamra kényszerült. Abban szombaton – amikor már nem esett az eső, de felhős volt az idő a Sea Forest Kajak-kenu Pályán – még úgy is simán nyert, hogy a végén kiengedett. A bő egy órával későbbi döntőben jól rajtolt, jó volt az utazó tempója, így nem is az volt igazán a kérdés, meglesz-e neki a bronzérem, hanem hogy esetleg megfogja-e az élen lapátoló két brit közül a lassabbat. Végül stabil harmadik helyen ért célba 52.622 másodperccel. Győzött Charlotte Henshaw (50.760), másodikként pedig Emma Wiggs (51.409) végzett. Varga Katalin az első női magyar paralimpiai érmese a sportágnak.

A balesetes gerincsérült, 35 éves magyar kajakos, aki öt éve ötödik volt a riói paralimpián, idén pedig ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon, a magyar küldöttség 16. érmét – a negyedik bronzot – szerezte.

„Pontosan ezért a bronzéremért jöttem – jelentette ki a vegyes zónában. – Minden úgy alakult, ahogy elképzeltem. Ez kiérkezéskor még nem teljesen volt így, nehéz volt magamat felpörgetni, valószínűleg azért, mert túl higgadtan álltam hozzá a versenyhez. Már két napja Metallicát hallgatok, hogy felpörgessem magam. Pont erre a napra tök jól alakult minden” – folytatta.

Elmondta, a középfutamos idők alapján be tudta lőni, hogy valószínűleg jobb lesz, mint a végül negyedik német ellenfele.

Korábban írtuk

„A futamban messze volt tőlem, nem láttam, hol végzett, amikor befutottunk, akkor sem voltam még biztos benne, hogy megvan. És annyira lassan írták ki, ki a harmadik, hogy ott azért izgultam, hogy ez ilyen szoros volt?” – mesélte.

Arra a kérdésre, hogy látott-e menet közbe esélyt a második hely megszerzésére, azt felelte, hogy igen, de bevallotta, hogy a végén általában „el szokott fogyni”, és hozzátette, hogy ezen majd javítani kell.

A terveit illetően azt mondta, a párizsi paralimpián szeretné fényesíteni ezt az érmet, és az a munka, amit pár hónapja elkezdett, elég jó, úgyhogy ezt folytatja majd.

A KL1-es kategóriában a gerincsérvműtét következtében kerekesszékbe került Pulai Erika a középfutamában ötödikként ért célba, és mivel itt nem rendeztek B-döntőt, a 11. helyen végzett.

A kenus szakág egyetlen magyar indulója, Juhász Tamás (VL2), középfutamos második hellyel beverekedte magát a fináléba és ott nyolcadik lett. A motorbalesetes gerincsérült a kajakosoknál is indult, és a KL1-eseknél, azaz komolyabb sérültségi kategóriában a hatodik helyen végzett egy nappal korábban.