A magyar válogatott a Himnuszt hallgatja a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország – Horvátország mérkőzés előtt Splitben 2022. szeptember 10-én. MTI/Illyés Tibor
Hirdetés

„Éreztem, hogy nehéz lesz, mert az eddigi mérkőzéseken is sokkal több előnyt kapott a hazai csapat. Az volt a taktika, hogy az elején nem szabad elengedni a riválist, ez ugyan bejött, mert szoros volt az állás, de a végén mi hibáztunk, a bírók pedig ráléptek a gázpedálra” – értékelt Varga Zsolt szövetségi kapitány. „Azért vagyok kissé csalódott, mert közel éreztem a győzelmet, illetve az bánt, hogy a kihagyott ötméteres ellenére belenyúltak a mérkőzésbe”.

A júliusban kinevezett, játékosként olimpiai bajnok szakvezető közölte, a csapat nagyon messziről indult, mégis nagyon közel került a célhoz. Szerinte a válogatott ismét jó úton jár, ezért folytatni kell ezt a munkát. Az alaposan megfiatalított együttesből – öten maradtak a két évvel ezelőtt Eb-aranyérmes gárdából – senkit nem kívánt kiemelni, de azt kiemelte, hogy mindenkivel maximálisan elégedett volt.

A Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes Zalánki Gergő szintén arról beszélt, hogy azért érez csalódottságot, mert benne volt a mérkőzésben a győzelem lehetősége is. Úgy vélte, a végén picit többet hibáztak, mint az ellenfél, de úgy vélte, ennek a fiatal együttesnek lesz még ideje javítani, és egy-két nap múlva felértékelődik majd az ezüstérem.

„Rengeteg kiállítást kaptunk, de ezt tudtuk, hogy így lesz, ezúttal viszont nem állt úgy össze az emberhátrányos védekezésünk, mint az előző találkozókon” – fogalmazott a kapus Vogel Soma, aki szerint ehhez a jó eredményhez a csalódást keltő vb-n szerepelt játékosok „bosszúvágya” és a fiatalok bizonyítása vágya is kellett.

Korábban írtuk

„Így is nagy dolgot vittünk véghez, például megvertük a világbajnok spanyolokat, de nem sikerült befejezni a melót. Viszont nagyon jó úton járunk, mert igazi nagybetűs csapatként küzdöttünk az egész Eb-n, és majd az olimpián kell felérni a csúcsra” – mondta a csapatkapitány Jansik Szilárd, akit a kontinenstorna legjobb játékosának választottak, de közölte, a díját – bár hatalmas elismerésnek tartja – azonnal elcserélné az aranyéremre.

A magyar válogatott a hazai vb-n csalódást okozó hetedik hely után új szövetségi kapitánnyal és megfiatalított kerettel magabiztosan menetelt a döntőig a szerbeken, a montenegróiakon és a világbajnok spanyolokon keresztül. A fináléban végül 10-9-re alulmaradt a hazai közönség támogatását élvező horvát csapattal szemben.