Nemcsak Magyarország, de az észt labdarúgó-válogatott is 1-0-ás vereség után készülhet a hétfői, egymás elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre: a baltiak a 91. percben kaptak ki a nagy rivális finnektől pénteken. Martin Reim szövetségi kapitány ugyanakkor úgy véli, minden esélyük megvan arra, hogy szoros mérkőzésen megcsípjek a mieinket. Helyszíni riport Tallinnból.

Forrás: Demokrata

Fotó: Demokrata

A finnek és majd a magyarok elleni mérkőzésnek is otthont adó A. Le Coq Arénában két hónapja még európai Szuperkupát rendeztek, az Európa-liga-győztes Atlético Madrid 4-2 arányban bizonyult jobbnak a Bajnokok Ligája-címvédő, városi rivális Real Madridnál. Észtország soha korábban nem volt házigazdája ilyen rangos nemzetközi sporteseménynek, és a találkozó kedvéért másfélszeresére, tizenötezresre bővítették a tallinni nemzeti stadiont. 

Bár a pénteki, észt–finn összecsapás előtt nem kellett a feketepiacon alkudozni a hiénaként korzózó jegyüzérekkel, már-már karneváli hangulat uralkodott a stadion környékén. A helyiek koncerttel, játékokkal, kitelepülésekkel, és persze sörpadokkal gondoskodtak a méltó körítésről, és a több ezer vendégszurkoló sem fogta vissza magát.

Az igazi hangrobbanás a legvégén, egészen pontosan a 91. percben rázta meg Tallinnt, a szeptemberben ellenünk is győztes gólt szerző Teemu Pukki lőtt a rövid sarokba. A vendégek jóval többet tettek a győzelemért, Joona Toivio zúgó kapufájánál és Glen Kamara nagyszerű csavarásánál is nagyon közel jártak a gólhoz.

Az észtek hajtottak, időnként formás támadásokat vezettek, de nem tudták megakadályozni, hogy harmadik Nemzetek Ligája-mérkőzésüket is elbukják, megint csak 1-0-ra. Arról, hogy hétfőn Magyarország ellen milyen stratégia vezethet eredményre, Taijo Teniste akkor sem tudott volna konkrétummal szolgálni, ha akar…

– Egészen mostanáig a finnek elleni meccsre koncentráltunk, nagyon felkészültünk belőlük. Sajnáljuk, hogy nem sikerült legalább egy pontot itthon tartani. Arra sincs időnk, hogy fújjunk egyet, holnap délelőtt már a hétfői találkozó lesz terítéken. Most még arra sem tudnék válaszolni, mi a magyar csapat legfőbb erőssége, mire és kire kell nagyon odafigyelnünk, de az edzői stáb és az elemzőink rövidesen felvilágosítanak – fogalmazott a Brann Bergen hátvédje a vegyes zónában a Demokratának, már annak ismeretében, hogy Magyarország szintén 1-0-s vereséget szenvedett a harmadik játéknapon, Görögország vendégeként.

A tallinni mérkőzést követő sajtótájékoztatón Martin Reim szövetségi kapitány elmondta, szoros eredményt vár a mieink ellen. 

– Ha megnézzük a csoport eddigi találkozóit, láthatjuk, nincs nagy különbség a csapatok között. Csupa 1-0, 0-1 – ezért is tudom elképzelni, hogy megcsípjük a magyar együttest – válaszolta széles mosoly kíséretében a Demokrata kérdésére. 

Reimmel kapcsolatban érdekesség, hogy 157 válogatottságával csúcstartó hazájában. Az ország újjáalakulását követő első találkozón debütált még 1992-ben, majd tizenhét éven keresztül szinte kirobbanthatatlan volt az együttesből. 

Ami a magyar és az észt válogatott közös múltját illeti, eddig csupán négyszer futottak össze, három győzelem mellett egy vereség a mérlegünk. Észtország 98. a legfrissebb világranglistán (Magyarország 49.), és még soha nem szerepelt világ- vagy Európa-bajnokságon. Legutóbb a 2014-es világbajnokság selejtezősorozatában néztünk velük farkasszemet, Tallinnban (1-0) nehézkesen, idehaza gálázva (5-1) hoztuk a kötelezőt. 

Három pontnál most sem adhatjuk alább – különben akár a D-divízió réme is fenyegethet

NEMZETEK LIGÁJA, C-DIVÍZIÓ, 2. CSOPORT:
Észtország-Finnország 0-1 (Pukki 91.)

A csoport állása: 1. Finnország 9 pont, 2. Görögország 6 pont, 3. Magyarország 3 pont, 4. Észtország 0 pont