A Csipes Tamara, Medveczky Erika duó aranyérmet szerzett a női kajak kettesek 1000 méteres versenyében a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokság pénteki napján.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Fotó: Fotó: MTI/Kovács Tamás

A pénteki döntős programot egy újabb 1000 méteres szám, s egy újabb magyar győzelem zárta. A női kajak kettesek versenyében a Csipes Tamara, Medveczky Erika egységnek gyakorlatilag nem volt ellenfele, a riválisok a táv jelentős részében csak a hátukat nézhették. Féltávnál egyhajónyi, a hajrához érkezve pedig már több mint kéthajónyi volt az előnyük, így kétség sem férhetett a győzelmükhöz. Medveczky megvédte a címét, miután tavaly Farkasdi Ramónával nyerte ezt a számot a vb-n, a négyesben olimpiai bajnok Csipes pedig tavalyi szülési szabadsága után világbajnoki arannyal tért vissza. 

„Nem hiszem, hogy kapok tortát, mert nem ehetek édességet, legfeljebb iszunk egy pohár bort” – mondta a születésnapos Csipes, aki hangsúlyozta: ezért az egy számért utazott ki, s ebben a maximumot akarta nyújtani.

„Nagyon élvezek Erikával párost menni, nagyon nehéz ugyanis tökéletes párt találni. Az a jó páros, amelyben úgy érzed, mintha egyesben mennél, s vele olyan” – dicsérte társát a Honvéd kajakozója.

Medveczky is megerősítette: nagyon jó párost alkotnak, s már edzésen is eveztek olyan időt, amely csúcsnak számít.

A B döntőkben is volt két magyar hajó: 1000 méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettes és az Ilyés Róbert, Noé Bálint kajakpáros is negyedik lett, azaz összesítésben a 13. helyen zárt. Mindkét olimpiai számot a németek egysége nyerte.

A pénteki versenynap – amelynek küzdelmeit a helyszínen tekintette, illetve tekinti meg Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is, sőt Csipeséknek ő adta át a győztesnek járó virágcsokrot – 500 és 1000 méteres elő- és középfutamokkal zárul, a programban négy magyar egység lesz érdekelt.