Idén második alkalommal kerül megrendezésre a Dunaújvárosi Főiskola és a Festo közös szervezésében a robotika legrangosabb hazai versenye a II. Robotino Olimpia és Mobil Robot Kupa. A rendezvénynek második alkalommal is a Dunaújvárosi Főiskola ad otthont 2010. április 19-20-án. A megmérettetés Festo Robotino® programozási feladatokból áll, melyek során a Robotino-k egyéni számokban és páros küzdelmekben vesznek részt az erre a célra kialakított küzdőtéren.

A felsőoktatási intézmények programozási versenyére 27 csapat nevezett, ebből 15 mérkőzik meg hétfőn azért, hogy a Szingapúrban megrendezésre kerülő RoboCup világversenyen képviselhesse hazánkat. A középiskolásoknak szóló, idén első alkalommal megrendezésre kerülő Mobil Robot Kupán 9 felkészült csapat között dől el, hogy ki képviseli Magyarországot a londoni WorldSkills világversenyen.

„A Robotino Olimpián szereplő technikai újdonságok, megoldások szélesítik a mérnöknek készülő hallgatók látókörét, felkelthetik az automatizálás iránti érdeklődésüket. Ez mind a főiskolának, mind az ipar szereplőinek érdeke.” – mondta dr. Bognár László a DF rektora.

A Mobil Robot Kupa pedig irányadó a nemzetközi szakképzésfejlesztésben, hiszen a világverseny a szakképzéssel foglalkozók egyértelműen legnagyobb fóruma és a szakképzés-diplomácia egyik legfontosabb színtere is.

A rendezvény a hazai, magas színvonalú mechatronikai képzés, mind a mobil robotika fejlődésének népszerűsítését szolgálja.

A Festo Didactic vezetője, Németh Attila hangsúlyozta:„Elképesztő ütemben fejlődik a mobil robotika és sajnos a szakmán kívül csak nagyon keveset tudni róla. A szigorú szakmai versenyszabályok mellett működő rendezvényt második alkalommal is megnyitjuk az érdeklődő-látogatók előtt. Számukra kialakítottunk egy ún. tudományos játszóteret, ahol az érdeklődők kiszolgáló robotoknak adhatnak utasításokat és büntető rúgásokat lehet majd lőni egy Robotino kapusnak is, aki nagy valószínűséggel ki fogja védeni azokat. Az ötlet onnan származik, hogy szakemberek szerint a fejlesztéseiknek köszönhetően 2050-re felállhat a világ első mobil robotokból álló futballcsapata, amely az ígéretek szerint meg tudja verni a majdani legjobb futballválogatott csapatát” .

A versenyaréna fölött egy Magyarországon eddig még soha be nem mutatott hatalmas robot medúza lebeg majd, és robot-showtáncosokat is láthat a közönség, de ezekről a meglepetésekről többet egyelőre nem árult el a szakember.