Fotó: ShutterStock/Witsawat.S
Hirdetés

A dél-amerikai Ecuadorban felfedezett új hangyafaj tudományos elnevezésében a gendersemleges angol „-they” utótagot kapta a hagyományos hím és nőnemű latin nyelvtani utótagok helyett – erről számolt be a NewScientist tudományos magazin.

A konkrét eset bemutatása előtt érdemes röviden áttekinteni, hogy miként működik a biológiában az élőlények elnevezése – vagy pontosabban miként működött eddig.

A fajok mindegyike tudományos nevet visel, amit latin névnek, vagy rendszertani névnek szoktak nevezni. Erre azért van szükség, hogy a különféle fajokról világszerte egységesen tudjanak beszélni.

Amióta a nagy természettudós, Carl von Linné 1753-ban kidolgozta a rendszert, az elnevezés két szóból áll.

Korábban írtuk

Az első szó a generikus név, ami állatok esetében a rendszertani nemre vonatkozik. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kategória különbözik a hím vagy nőstény szexuális nemtől. A rendszertani nem a fajnál eggyel nagyobb, de a családnál kisebb rendszertani kategóriára vonatkozik.

A tudományos név második tagja pedig a specifikus, vagyis a faji név, amely megkülönbözteti az adott fajt a rendszertani nem többi fajától.

Ezek alapján például az oroszlán, mint faj latin elnevezése Panthera leo, ami a tigrissel (Panthera tigris) és a jaguárral (Panthera onca) együtt a Panthera rendszertani nembe tartozik, a macskafélék családján belül.

Különösen fontos a jelenlegi téma szempontjából, hogy a kettős latin elnevezések megalkotásakor érvényesek (voltak?) a latin nyelv nyelvtani szabályai. Ezek szerint a második tag végződését egyeztetni kell az első tag nyelvtani nemével.

Például a házi veréb latin nevében (Passer domesticus) a domesticus/domestica/domesticum háromalakú melléknév a hímnemű passer szó mellett hímnemű alakjával szerepel, a közönséges házilégy (Musca domestica) nevében viszont nőnemű alakja jelenik meg, mivel a musca szó nőnemű.

Ez az az elv, ami sértette a felvilágosult, mindenben kirekesztést látó embereket. A probléma itt valami hasonló lehet szerintük, mint amikor az angolban az egyes szám harmadik személyű ő személyes névmás használatakor nem lehet eldönteni, hogy egy magát ilyen kategóriákba be nem soroló embert a „he” hímnemű, a „she” nőnemű, vagy az „it” semleges nemű személyes névmással szólítsák meg.

Erre a hosszabb felvezetőre szükség volt, hogy meg lehessen érteni a „problémát”, ami elvezetett a „nemsemleges” hangyaelnevezéshez.

Az ecuadori hangyát egy német kutató, Philipp Hönle fedezte fel, és küldött róla fényképet Douglas Boohernek. A Yale Egyetem rendszertani szakértője fel is ismerte az új fajt, ami meghatározása szerint a Stumigenys nembe tartozik.

Booher ezután javasolta, hogy a hagyományos latin végződés helyett a „nem bináris”, gendersemleges angol „they” végződést kapja az új faj. Így lett a hangyák tudományos neve Strumigenys ayersthey.

A történetben csak hab a tortán, hogy a faj nevét Jeremy Ayers után adták, aki melegjogi aktivista volt. És a rendszertani szakértő még az R.E.M. énekesét, Ayers barátját is megkérte, hogy segítsen neki az új faj leírásának nyelvészeti részében.

Booher megjegyzi, hogy a Strumigenys hangya nembe 853 faj tartozik, de ez az új hangya különleges és egyedi.

„Ez egy különleges hangya, már régóta vártam valami hasonlóra, amivel bemutathatjuk a biológiai sokféleséget, és a genderek sokféleségét” – mondja a Douglas Booher.

Mielőtt bárki leellenőrizné a naptárt: nem április 1-je van, Amerikában ez már a természettudomány része 2021-ben.

Egy több ezer éves latin nyelvtani szabály és egy több száz éves tudományos elv tehát a kirekesztés melegágya a felvilágosult liberálisok szerint.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a hirado.hu-n.