Fotó: ShutterStock.com/Eugene Troskie
Hirdetés

A szakértők Kínába becsempészett állatokat vizsgáltak és megállapították, hogy az állatok illegális kereskedelme is a Covid-19 betegséget okozó vírus terjedésének egyik lehetséges útja. Güan Ji, a Hongkongi Egyetem tudósa és kollégái a Nature című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket. Malajziából Dél-Kínába 2017 augusztusa és 2018 januárja között becsempészett 18 tobzoskából vettek mintákat. Öt állatnál állt fenn koronavírus-fertőzés. Szintén fertőzött állatot találtak egy 2019-ben lefoglalt szállítmányban is.

A mintákból származó vírusok 85-92 százalékban genetikailag megegyezőek voltak a SARS-CoV-2 vírussal. Bár nem voltak teljesen azonosak azzal a vírusvariánssal, amely az embereknél a Covid-19 betegséget okozza, a csempészett állatok vizsgálata arra utal, hogy nagyon magas az illegális vadállat-kereskedelemben rejlő kockázat – fejtették ki a kutatók.

„Az eredmények alapján a tobzoskák a denevérek után a második állatfaj, mely gazdaállatként szolgálhat a vírus számára. Piacokon való értékesítésüket szigorúan be kell tiltani az emberek megfertőződésének megakadályozása érdekében” – olvasható a lapban.