Ásít…

Érdekes eredményekre jutott az amerikai National Sleep Foundation az egyes amerikai etnikai csoportok lefekvési és alvási szokásait vizsgáló kutatása során. Az ezer megkérdezett részvételével készült felmérés adatai szerint ugyanis mind a lefekvés előtti, mind az alvási időszakra vonatkozóan egyértelmű különbségek mutathatók ki a fehér és fekete bőrű, valamint a spanyolajkú és ázsiai származású lakosok között.

Összességében a megkérdezettek 75 százaléka vélte úgy, hogy a kielégítő mennyiségű alvás mind az egészségre, mind a napi teljesítőképességre jótékony hatással van. Igaz, bár a szakértők napi 7-8 óra alvás tartanak szükségesnek a felnőtt szervezet számára, az amerikaiak ennél egy órával kevesebbet, átlagosan 6-7 órát alszanak munkanapokon, sőt hétvégén is. Ennek eredményeként a résztvevők 19-24 százalékos arányban számoltak be alváshiányból kisebb-nagyobb fakadó otthoni vagy munkahelyi problémákról. Sőt, a házas vagy együtt élő párok 20 százaléka vallotta be, hogy a nap végén általában már túl fáradtak ahhoz, hogy összebújjanak.

Lefekvés előtt

Bár az egészségügyi szakértők ennek éppen az ellenkezőjét javasolják, sokan relaxálás, pihenés helyett meglehetős aktivitással töltik a lefekvést megelőző egy órát.

A vizsgált etnikumok tagjainak többsége, kevéssé meglepő módon, majdnem mindennap tévét néz, mielőtt ágyba bújna. Ugyanakkor, például az ázsiai származásúak több mint 50 százaléka a számítógép előtt ül vagy internetezik elalvás előtt. Ez az arány körükben majdnem kétszer annyi, mint amit a másik három csoportban mértek. Szintén az ázsiaiak voltak azok, akik a vizsgált négy etnikai csoport tagjai közül a legnagyobb arányban számoltak be lefekvés előtti alkoholfogyasztási szokásaikról. Ezzel szemben a spanyol ajkúak vannak a legtöbben, akik különböző házimunka jellegű elfoglaltságokkal töltik az alvást megelőző egy órát. Körükben 40, míg a fekete bőrű lakosok esetében 30, a fehérek csoportjában 20, míg az ázsiai származásúak vonatkozásában 24 százalék számolt be hasonló lefekvés előtti tevékenységről. Az afroamerikaiak zöme, mintegy 70 százaléka imádkozik, vagy egyéb vallásgyakorlatot végez a nap végen, míg ez a fehér és ázsiai lakosoknak alig a felére jellemző.

A kutatás eredményei szerint a fekete bőrű és spanyolajkú lakosok tíz százaléka él szexuális életet az esti órákban mindennap, vagy majdnem mindennap. Ezzel szemben a fehéreknek csak 4, az ázsiaiaknak alig 1 százaléka fókuszál lefekvés előtt a testi örömökre is…

Ki alszik a legjobban?

A felmérés szerint az ázsiai megkérdezettek 80, a spanyolajkúak 70, a fehérek 68, míg a fekete bőrűek 66 százaléka állította, hogy egy héten legalább néhány alkalommal jól és pihentetően alszik. Ez utóbbi csoport egyben az is, amelynek tagjai éjszakánként a legrövidebb időt töltik alvással: beszámolóik szerint átlagosan 6 órát és 14 percet alszanak egy este, míg ugyanez a szám a spanyolajkúak esetében 6 óra 34 perc, az ázsiaiak körében 6 óra 48 perc, míg a fehér bőrű amerikaiakra vonatkozóan 6 óra 52 perc.

Az alvásproblémákat tekintve viszont a fehérek számoltak be a legnagyobb, 10 százalékos arányban álmatlanságról, míg a spanyolok 7, az ázsiaiak 4, az afroamerikaiak 3 százaléka küzd ilyen gondokkal. Éjszakai átmeneti légzés-kimaradásra ez utóbbiak 14, a spanyol ajkúak 8, a fehérek 6, az ázsiaiak 4 százaléka panaszkodott.

A megkérdezettek közül a spanyolok és a fekete bőrű lakosok álmát a másik két csoporthoz képest kétszer akkora arányban zavarják meg a mindennapi gondok. A két etnikum tagjainak 20-20 százalékát tartják éjszakánként rendszeresen ébren a pénzügyi, munkahelyi, családi és párkapcsolati nehézségek.

A magyarok sem alszanak eleget

A magyarok alvási szokásait tavaly az alvás világnapja (World Sleep Day – március 20.) alkalmából mérte fel a NatureHome Alváscentrum. Egészen megdöbbentő módon a megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ritkán vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna. A magyaroknak csak 28 százaléka állította, hogy általában pihenten ébred, és alig 2 százalékuk vélte úgy, hogy mindig eleget alszik. Ennek eredményeképpen a válaszadók 90 százaléka napközben is álmosnak érzi magát, bő harmadukra napjában többször is rátör az alhatnék.

Időszakos alvásproblémákról a válaszadók mintegy fele, állandó vagy visszatérő zavarokról minden ötödik megkérdezett számolt be. A válaszadók 28 százaléka horkol álmában, míg 23 százalék nem tudta megmondani, hogy küzd-e ezzel a problémával. A magyarok közel tíz százaléka nehezebben alszik el esténként, negyede alussza végig az éjszakát, míg több mint kétharmaduk egyszer, de akár többször is felébred éjjelente.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)