Az együttműködés az oktatási, kutatási, fejlesztési tapasztalatok megosztásával kezdődik, amelynek keretében az érintett intézmények szorosabbra fűzik a viszonyukat, összehangolják egymással a szakkínálatukat, és egyfajta „egyetemközi campust” létrehozva közös kurzusokat, mobilitási programokat, versenyeket indítanak.

Hirdetés

 Nagy Balázs Vince, a Műegyetem nemzetközi rektorhelyettese a lapnak azt mondta, a szövetség jóval túlmutat az eddigi erasmusos kapcsolatokon. Az EELISA lényege, hogy nemcsak egy-egy intézet vagy tanszék áll majd kapcsolatban a külföldi partnerével, hanem az egész egyetemet nemzetközi vérkeringésbe csatornázzák. Hozzátette, hogy a mobilitási programok nemcsak a hallgatókat, hanem az oktatókat, sőt még az adminisztratív területen dolgozókat is érintik.

Olyan képzéseket fognak indítani, amelyek tartalmát és tananyagát több helyszínen fejlesztették, amelyeket valamennyi partnerintézmény hallgatói egyaránt elérnek. Az érintett egyetemek polgárai – összesen 170 ezer hallgató – egyformán hozzáférhetnek majd az innovációkhoz, a partnerség keretein belül elért eredményekhez – ismertette a rektorhelyettes, hozzátéve: hosszú távon az a cél, hogy a partnerekkel közös diplomákat, bizonyítványokat állítsanak ki, amelyeket minden érintett uniós államban elismernek, így növelve az oklevelek munkaerőpiaci értékét és az egyetemek vonzerejét.

Korábban írtuk