Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az oxfordi múzeum tudósai a tej „politikai természetét” és „gyarmati örökségét” fogják kutatni egy új projekt keretein belül, mert az egyik érintett szakértő szerint a tej „észak-európai rögeszme”, amelyet a világ más részeire is ráerőltettek.

Dr. Johanna Zetterstrom-Sharp azt gondolja, hogy a tej, mint az emberi táplálkozás kulcsfontosságú eleme, „fehér felsőbbrendűségként értelmezhető”. Tudományos megállapítását arra alapozza, hogy Európán és Észak-Amerikán kívül más népeknél kiugróan magas a laktózérzékenységgel diagnosztizált felnőttek száma. A kutató felhívta a figyelmet arra is, hogy az afrikai helyi tejtermelést a nagyobb mennyiség termelését célzó ipari módszerek javára leállították.

Az új projekt a Művészeti és Bölcsészettudományi Kutatási Tanács támogatását nyerte el – mintegy 110 millió fontot ítélek oda az egyetemek és a független szervezetek kutatóinak. A tanácsot a kormány finanszírozza az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztériumon keresztül.

A tejprojekt székhelye az oxfordi Tudománytörténeti Múzeumban lesz, ők is kaptak némi támogatást, bár nagyságát egyelőre nem kötötték az állampolgárok orrára – olvasható az Origo cikkében.

Korábban írtuk