Budapestre érkezett szombaton az a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, akik szétválasztását a világon egyedül egy magyar orvoscsoport vállalta – közölte pénteken a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk a két kislányért! 💞 Pataki doktor a fejüknél összenőtt sziámi ikrekkel és édesanyjukkal október végén Bangladesben.

Gepostet von Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány – Interplast Hungary am Donnerstag, 27. Dezember 2018

A kétéves Rabia és Rukia azért jön Magyarországra, hogy elvégezzék rajtuk a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatokat és beültessék a szövettágítókat.

A három fő szakaszból álló műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli, ún. endovaszkuláris úton történő kétlépcsős szétválasztását dr. Hudák István idegsebész vezetésével végezte sikerrel az alapítvány háromfős orvoscsapata Bangladesben februárban és augusztusban.

A fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt hosszas mérlegelés után azért hozzák hazánkba, hogy a műtétsorozat következő, plasztikai sebészeti részét orvosszakmai szempontból ideálisabb körülmények között, a lehető leghatékonyabb eszközökkel végezzék el dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

Az agy és a koponya végleges szétválasztását jelentő „nagyműtétet” dr. Csókay András idegsebész irányítja majd, amit alapos vizsgálatokkal szükséges előkészíteni.

Az orvoscsapattal készített interjúnkat IDE kattintva olvashatják. 


FRISS: Megérkezett Budapestre a sziámi ikerpár

A sziámi ikrek jó egészségi állapotban vannak, a család nagy reményekkel érkezik Budapestre, ugyanakkor nyilatkozni most nem szeretnének – közölte a Semmelweis Egyetem, ahol a a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatokat végzik majd.