Az ausztrál kutató, a 75 éves Adrian Gibbs maga is részt vett a Tamiflu nevű gyógyszer létrehozásában, amely eredményesen alkalmazható az új vírus ellen is. Egy interjúban a tudós nem nevezte kizártnak, hogy vakcina készítés közben történt hiba, és az új vírus így alakult ki.

Gibbs az új vírus genetikai elemzése során jutott erre a következtetésre. „A legegyszerűbb magyarázat az, hogy a vírus egy laboratóriumi hiba eredménye – de van rengeteg egyéb lehetőség is” – mondta a kutató a Bloomberg televíziónak.

Gibbs négy évtizede kutatja a baktériumok evolúcióját, és egyike azoknak, akik elemezni kezdték az új vírus genetikai profilját, miután a járvány három hete kitört Mexikóban.

A WHO komolyan veszi az ausztrál kutató felvetését, amelyet írásban juttatott el, és vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, valóban emberi hiba következtében alakult-e ki a H1N1-es vírus – közölte a szervezet főigazgató-helyettese. Fukuda Keidzsi közölte: ha Gibbsnek igaza van, rengeteg új kérdés vetődik fel az új vírussal kapcsolatban.

Amerikai szakértők azonban nem értenek egyet az ausztrál kutatóval. Az Atlantában székelő nemzeti járványközpont munkatársai is elemezték Gibbs tanulmányát, és arra a következtetésre jutottak, hogy a véleményét nem támasztja alá meggyőző bizonyíték.

(InfoRádió / Bloomberg)