Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Zöldségnövények fejlődnek mesterséges fényviszonyok között a Tungsram Group vertikális farmján az avatása napján a Tungsram budapesti központjában
Hirdetés

A magyar világítástechnikai gyártó a hazai agrártapasztalatokat és saját kutatásait felhasználva megalkotta a holnap technológiáját, amely választ ad a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárás kihívásaira és az egyre növekvő városok élelmiszer-ellátására is. Ráadásul a zöldségek a lehető legjobb körülmények között teremnek, így tápanyagtartalmuk is magas, és nem utolsósorban finomak is.

A Tungsram márkanévről többnyire a kék-fehér-piros dobozos villanykörte jut az ember eszébe. De mit szólnánk, ha egy tál finom koriandersalátáról, retekcsíráról vagy ízletes, tápértékben gazdag eperről kiderülne, egy Tungsram-farmon nevelték őket? Ez talán már nincs is távol, hiszen a napokban adták át a cég Közép-Európában egyedülálló, kutatás-fejlesztési célú vertikális farmját az újpesti Tungsram-központban.

De mit keres egy világítástechnikával foglalkozó gyártó egy, a mezőgazdaság jövőjét meghatározó projektben? Az 1896-ban alapított, patinás céget a rendszerváltás alatt felvásárolta a General Electric, ám az amerikai multi pár éve úgy döntött, megválik kelet-közép-európai fényforrás-érdekeltségeitől. Ez azonban nem jelentette a Tungsram végét, ugyanis a GE Lighting EMEAT fényforrás- és globális autólámpa-ágazatát 2018-ban megvette Jörg Bauer, a GE egyik hazai vezetője, a Tungsram pedig magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tért vissza a piacra. Mivel a lakossági piacot uraló LED-es otthoni fényforrások terén lehetetlen versenyezni a kínai termékek dömpingáraival, ezért leginkább a prémium szegmenst célozták meg, emellett folyamatosan hoznak létre új üzletágakat. Így jött létre többek között a Tungsram Agritech, amely mezőgazdasággal kapcsolatos újdonságokkal foglalkozik, többek között a beltéri növénytermesztéssel.

– A Tungsram idén 125 éves, és minden itt dolgozó generáció hozzájárult a társadalmi fejlődéshez, először a villanylámpával, később a rádióval, tévével. A mi generációnk lehetősége ez a technológia, amely az egyik megoldás lehet a világ élelmiszer-ellátására. A növekedés egyik hajtóereje, hogy a klímaváltozás, az urbanizáció és a népességnövekedés miatt tíz éven belül 50 százalékkal több élelmiszert kellene termelnie a világnak, mint most. Eközben a learatható termőterület drámaian csökken – vázolta fel a farm átadásán Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója.

Korábban írtuk

Termelni a Szaharában és a belvárosban

A farm termőfelülete 150 négyzetméter, a legváltozatosabb haszonnövények teremnek itt polcrendszereken elhelyezve, kizárólag LED-es, mesterséges megvilágítással, napszaktól vagy időjárástól függetlenül. Noha ez kereskedelmi méretnek felel meg, célja elsősorban a kutatás-fejlesztés, ezért is egyedülálló a létesítmény Közép-Európában. Ezt az amúgy sem kis objektumot két klímakamra egészíti ki, ahol maga a kutatási tevékenység zajlik, az itt elért eredményeket kamatoztatja a vállalat a farmon.

– 2018-ban kezdtük el az agritech irányt vinni, először a Tungsram profilja miatt leginkább a lámpákra fókuszáltunk, amelyeket üvegházakhoz és vertikális farmokhoz optimalizáltunk – mondja a Demokratának Sejpes Zoltán, a Tungsram Agritech vezetője. Ám míg üvegházakat üzemeltető partnereket könnyen találtak az új technológia teszteléséhez, amikor vertikális farmot kerestek, nem jártak sikerrel.

– Nem találtunk ilyet Magyarorszá­gon, de még a régióban sem, ezért kezdtünk el mi magunk kiépíteni egyet – meséli az ágazati vezető. Ekkor már nem csak a világítás tesztelése volt a cél, elkezdtek különféle szenzorokat fejleszteni, hogy minél több helyen kiváltsák az emberi irányítást. Ezek az eszközök a növények állapotát monitorozva képesek szabályozni például a fényt, vagy kezelni az öntözést. Ehhez először egy kisebb farmot hoztak össze, ahol mindent ki tudtak élesben próbálni. Közben rájöttek, hogy a beltéri mezőgazdaság új lehetőséget nyit meg a cég előtt.

– A vertikális farm érdekessége, hogy gyakorlatilag bárhol működhet, legyen szó a Szaharáról, az Északi-sarkról vagy egy nagyváros szívéről. Ellenáll a szélsőséges időjárási körülményeknek, itt nincs olyan, hogy elveri a jégeső a termést, vagy elfagy, ha bejön egy hirtelen hajnali hideg. Éppen ezért lesz hamarosan óriási hord­erejű egy ilyen fejlesztés, mivel a klímaváltozás miatt egyre kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is lehetővé teszi a termesztést – mutat rá Sejpes Zoltán.

Gazdaságos, zöld megoldás

– Van itt eper, kutatási célból, különböző fodros és leveles kel, ehető virágok, például sarkantyúka, ez az éttermekben nagyon felkapott mostanában – sorolja Illés Dorottya minőségbiztosítási mérnök, miket termelnek a Tungsram farmján. De van mikrozöldekre optimalizált részleg is, ezek azok a pár centis, csíránál nagyobb, bébizöldségeknél kisebb hajtások, amelyeket a kifejlett növényekénél magasabb tápértékük és intenzív ízük miatt érdemes fogyasztani.

– Egyáltalán nem használunk földet. Ez egy hidropóniás rendszer, a magok a gyökértartó közegben, például kőzetgyapotban csíráznak ki. Ennek a feladata, hogy megtartsa a növények gyökerét, amelyek a tápanyagot az öntözővízből nyerik ki – tudjuk meg a minőségbiztosítási mérnöktől. Azt is elárulja, noha elvileg lehetséges lenne a növények megvilágítása éjjel-nappal, mégsem teszik meg, mivel szükségük van pihenőidőszakra. Egyébként sem az a legfontosabb, hogy minél hamarabb beérjenek, hanem hogy minél nagyobb legyen a tápanyagtartalmuk. Ami ehhez kell, azt a rendszer automatikusan adagolja az öntözővízhez, de semmi mást, csak amit a természetes környezetben is megkapnának. Annyi a különbség, hogy a természetben rengeteg a változó. Ha a körülmények jól alakulnak egy bizonyos növényfajta számára, akkor beszélhetünk jó évjáratról. Itt viszont ebből mindent egyszerre kaphat meg a növény az év minden egyes napján, mintha az örök nyárban élne, ezért lesz tökéletes a termés. Ráadásul mindez jóval kevésbé vízigényes a hagyományos földművelésnél, és mivel zárt a rendszer, ahová a dolgozók is védőfelszerelésben lépnek be, vegyszerezésre sincs szükség.

– A csírázás után kikerül a mesterséges fénybe a termés, ha beérett, következik a feldolgozóhelyiség, ott történik az aratás. Jelenleg kézi erővel, de már fejlesztés alatt van ennek az automatizálása is – magyarázza a folyamatot Illés Dorottya.

Konténerben a kert, könnyen szállítható, kis helyen is elfér

Befektetés a jövőbe

Észak-Amerikában és a Távol-Keleten, elsősorban Japánban, ahol sok ember él viszonylag kis területen, pár éve már folynak hasonló fejlesztések. Nyugat-Európában is vannak már példák nagyobb léptékű projektekre, de a régiónkban ilyen méretű és komplexitású vertikális farm eddig nem létezett. Pedig minden jel arra utal, hogy ez lesz a mezőgazdaság jövője, és nem véletlen, hogy Magyarországon is megjelent az első fecske.

– A vertikális farm az informatika és az agrárium szoros összefonódása, és itthon nagyon jól tudunk építkezni abból a sok évszázados tudásból, amit a növénytermesztésben a szakemberek felhalmoztak – mutat rá Sejpes Zoltán. Ráadásul a fejlesztés a klímaberendezést leszámítva az utolsó csavarig hazai gyártmány, hiszen a lámpák és a technológia a Tungsram nagykanizsai és hajdúböszörményi gyárából származnak, a szükséges biotechnológiai tudást a magyar Biopólus Zrt. adta hozzá, míg a kivitelezést a szintén hazai KÉSZ Csoport végezte, az 575 milliós fejlesztési költség közel 44 százalékát pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium tette hozzá.

– Jelenleg még drágán tudunk termelni, de így volt ez minden új technológiával – mutat rá az ágazati vezető. Úgy látja, ha minden jól megy, akkor meglepően hamar, akár öt éven belül megtörténhet, hogy a Tungsramnak legalább annyi bevétele lesz az új, innovatív üzletágaiból, mint az izzók gyártásából. A fiatalabb generációknak pedig alighanem előbb jut majd eszükbe a Tungsramról a saláta, mint a hatvanwattos égő.

Kert a szobában

A vertikális farmoknak köszönhetően egész évben lehet bármilyen termésünk kis beltéri helyről, 70-95 százalékkal kevesebb vízből, mint normál termesztésnél. Mivel a növények jól ellenőrzött környezetben nevelkednek, könnyen juthatunk bioterméshez, a termesztők sincsenek kitéve a mérgező vegyi anyagok használatának, és tetemes környezetszennyezés spórolható meg.

A vertikális gazdálkodás nemhiába érdekli a befektetőket és a vállalkozókat egyaránt, a piac 2030-ra a becslések szerint meghaladja az egymilliárd dollárt. Így mára tömeggyártás kezd kialakulni. A Freight Farms, egy bostoni vertikális mezőgazdasági vállalat kulcsrakész „konténerfarmokat” gyárt, vagyis kompakt rendszereket 40 lábas mobil konténerekbe telepítve, hozzá szoftvert és automatizálási platformot. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség tapasztalatra és szakértelemre a gazdálkodáshoz, a szenzorok folyamatosan figyelemmel kísérik a növények állapotát, a szoftver automatikusan elvégzi a beállításokat, megtervezi az öntözési ciklusokat. A konténer könnyen szállítható, és a tömeges előállítás miatt olcsóbb, mint a többi vertikális gazdálkodási rendszer kiépítése. Tehát vehetünk magunknak saját farmot, ami kis helyen is elfér. Egyelőre drága, de a széles körű terjedés során minden technológia egyre olcsóbbá válik. A nem túl távoli jövőben saját kis farmjaink lehetnek a hátsó kertben vagy akár a hátsó szobában.

Az ohiói 80 Acres célja például kifejezetten a világ első, teljesen automatizált beltéri gazdaságának megépítése, így a vetéstől a termesztésen át a betakarításig robotok, szenzorok és mesterséges intelligencia látja el a gazdálkodás feladatát. A brit Jones Food pedig egy élelmiszerüzlet-lánccal van partneri viszonyban, a boltok mellett hoznak létre vertikális farmokat, így a friss termék a leszedéstől számított egy órán belül eljuthat a vásárlóhoz. Mondani sem kell, a helyszíni termelés hosszú távon rengeteg szén-dioxid-kibocsátást spórol meg.

Európában a berlini Infarm árusít moduláris függőleges gazdaságokat szupermarketeknek, iskoláknak és irodáknak. Náluk nem az automatizálás a kifejezett cél. Ők szolgáltatást adnak el, ahol a modulok az Infarm tulajdonát képezik, és a betakarított növényekért részesedést kapnak, cserébe pedig rendszeresen gondoskodnak a gazdaságról, művelik és karbantartják. A két négyzetméteres egységekben egy év alatt 8000 növény teremhet, 99,5 százalékkal kisebb helyen, mint a hagyományos gazdaságokban. Több mint 500 farmot telepítettek már üzletekben és az elosztóközpontokban.