Az ősi, pelyvás gabonafélék közül a legismertebb a tönköly, de ilyen a tönke és az alakor is. Utóbbi annyira megőrizte ősi jellegét, hogy szinte vadnövénynek nézhetnénk. Ötzi, az Ausztriában talált jégember is fogyasztotta a kora rézkorban, az emberiség úgy tizenkétezer évvel ezelőtt kezdte termeszteni. Mivel a modern nemesítők már nemigen foglalkoztak vele, lényegében maradt, amilyen volt. A tönke egy kicsivel később alakult ki, háziasítás során, miután az alakor kereszteződött egy kecskebúzafajjal, és az új növényt az ember szelektálni kezdte.

Hirdetés

Vesztükre időközben – szintén többszöri kereszteződéssel – létrejött a kenyérbúza vagy más néven közönséges búza is. Kromoszómaszáma megtöbbszöröződött, ezzel együtt hozama is jóval magasabb lett. A ma ismert búza már nem pelyvás, vagyis magától kihullik belőle a szem, nem kell hántolni, így a feldolgozása is gyorsabb, ráadásul a benne lévő sikérnek is jó sütési tulajdonságai vannak. Így aztán a XIX. században a legtöbb helyen szinte teljesen kiszorította az ősi gabonafajokat.

Az alakor és a tönke leginkább ott maradt meg, ahol a rosszabb minőségű talaj és az extrémebb körülmények nem engedték meg a kényesebb kenyérbúza termesztését. A vadabb növények erősebbek – hiszen nagyobb arányban fordítják az energiáikat önmagukra, kevésbé a termésre –, és nagyobb az alkalmazkodóképességük is, hiszen változatosabbak, mint a modern fajták. Így mára reneszánszukat kezdték élni a biogazdaságokban, ahol kémiai növényvédő szerek híján az ellenálló fajokra van szükség.

Az ősgabonáknak nemcsak a ter­mesz­tése, de a magva is egészségesebb, és nagyobb a tápanyagtartalma, így a hazai kenyérkultúra forradalmának zászlóshajói, a kézműves pékségek is felfedezték maguknak. Vannak, akik kis mennyiségben a tésztához adva a kovászos kenyeret teszik vele karakteresebbé, míg mások sütnek pusztán alakorból is.

Olívás tönke gyökérkenyér

Vadban az erő

Hazánk legnagyobb ökogazdálkodási kutatóintézete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) egy európai uniós kutatási projekt, a Diversifood keretében 2015 óta foglalkozik ősgabona-tájfajták vizsgálatával és értékelésével. A génbankokból kapott magokból szaporították fel a növényeket, és megfigyelték a helyi ökológiai feltételekhez való természetes alkalmazkodásukat. A hazai termesztésre legmegfelelőbb tételeket aztán gazdálkodóknál vizsgálták tovább, a belőlük készült lisztet pedig pékekkel együtt is tesztelték.

Az intézet mérései szerint az ősgabonák valóban ellenállóbak a betegségekkel szemben, nagyobb a vitalitásuk és gyomelnyomó képességük, igénytelenebbek is, így jobban tűrik például a szárazságot. A termésükből készült lisztnek magasabb a tápanyagtartalma, vasban, béta-karotinban, mikroelemekben gazdagabbak, több bennük a rost és a fehérje is, utóbbi aránya 16-20 százalék között mozog. Sikérösszetételük eltér a klasszikus búzákétól, jobban emészthetők, hosszabb ideig adnak telt­ség­érzetet. Keményítő- és zsírsavszerkezetük is igen előnyös, fogyasztásuk bizonyítottan csökkenti a koleszterin-, glükóz- és inzulinszintet, valamint a magas vérnyomást. A modern búzához képest antioxidáns aktivitásuk is nagy.

– Extrém környezeti adottságok között, többek között Nyíregyházán és később, szinte sivatagi körülmények közepette a Bugaci-homokháton is teszteltük az ősgabonákat – meséli dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője. – Utána döntöttünk úgy, hogy szélesebb körben is elkezdjük terjeszteni őket, a kísérletben részt vevő biogazdálkodóknál termesztett ősbúzákból készült liszt került most a Lidl áruházlánc polcaira. Egyelőre ez kis, egy-egy tonna alatti mennyiség, de ha van rá érdeklődés, jövőre növeljük a termesztés volumenét.

Mindennek több célja is van. Egyrészt így az ősgabonák hozzájárulhatnak az emberek változatosabb és egészségesebb táplálkozáshoz, illetve a gasztrokultúra fejlődéséhez. Másrészt egy génbank olyan, mint egy múzeum, ezzel szemben ha a növényeket terjesztik, „használják”, tovább változhatnak természetes módon, alkalmazkodva a helyi körülményekhez. Ezek a fajok ugyanis a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak, ezekre a hatásokra pedig az egész magyar mezőgazdaságnak készülnie kell. Gazdagítják e növények az úgynevezett agro-biodiverzitást is, ami egész élelmezésbiztonságunk egyik kulcsa. Így ugyanis stabilabbak a terméshozamok: azokban az országokban és régiókban, ahol az élelmiszertermelés több növényfaj termesztésén alapul, ritkábban fordulnak elő olyan évek, amikor a nemzeti össztermés drámaian, 25 százaléknál nagyobb mértékben csökken. A néhány faj és fajta dominanciáján alapuló mezőgazdasági rendszerek rendkívül sérülékenyek, többek közt a szőlő és a banán révén is ismertek azok a betegségek, amelyek képesek kipusztítani a növények nagy részét vagy akár az egészét.

Az ősgabonákból készült kenyerek egészségesebbek

És megszületik a kenyér

Az intézet felkérésére az alakort már régebb óta használó kézműves pékségek is kipróbálták a tájfajtákat, illetve alkottak velük recepteket: többek között a budakeszi Szívügyem Kispékség, a soroksári Panelpék, a hegyvidéki Minerva pékség, Ormós Gabriella, a Kovászlabor szakmai közösség alapítója és a Jenői Pékség tulajdonosa. Ezekben a műhelyekben egyébként is szeretnek kísérletezni, új technológiákat, alapanyagokat használni és ötvözni őket az ősivel. Élő és teremtő erőnek tartják a kovászt, a kenyérsütést pedig olyan csodának, amilyen valaha lehetett: ha fogok egy pohár vizet és egy marék lisztet, a kettő külön-külön élettelen, és el fog állni az idők végezetéig. De ha összekeverjük őket, megindul bennük az élet, megszületik a kovász, amelyhez nemhiába kapcsolt annyi jelentést a magyar nyelv, főként az összetartásra és az éltető erőre utalva. Pusztán lisztből, vízből és sóból készül a kenyér, és ez olyan mágikus folyamatnak tűnik, hogy a székely parasztember valaha Krisztus arcát látta a gabonaszemekben.

Ilyen kísérletező ember Cseperkáló József is, a Panelpék tulajdonosa, aki csak azért tanulta ki a molnármesterséget is a pékszakma mellett, hogy jobban értse, melyik a jó liszt. Pékcsaládból származik, különböző pékségekben lépegetett egyre feljebb a ranglétrán, majd kereskedelmi vezetőként úgy döntött, újratanulja a szakmát, méghozzá annak kézműves oldalát, nem a nagyiparit.

– Annyiféle információt kaptam pályafutásom során a lisztekkel kapcsolatban, hogy szerettem volna magam megtudni, mi a baj velük – meséli Cseperkáló József. – Arra jöttem rá, hogy 150 éve folyamatosan nemesítik a búzát, és ma már nem tesz jót a szervezetünknek, csak a mezőgazdaságnak. Mindenféle allergia, érzékenység, rossz emésztés ennek kapcsán alakul ki. Nem olyan jó vele dolgozni sem, nem működik jól, csak adalékanyagokkal.

Végül elkezdett tönköly- és alakorlisztet is a tésztához adni, illetve szerződést kötött a Peres Organic Farmmal, hogy öt hektáron termesszenek számára alakorbúzát, miután nem lehet ilyen gabonához jutni elegendő mennyiségben. Az alakorból szerinte jól lehet kovászt is készíteni, mert gyorsan beindul, a kenyér íze pedig karakteresebb lesz.

Tönkelisztből készült kovászos kenyér

A vadkovász meg a valódi

A budakeszi Szívügyem Kispékségben is régóta használnak alakort, minden pénteken van csak ebből készült kenyér is, néha pedig muffin.

– Nálunk a péksütemények kínálata folyamatosan változik, szeretünk kísérletezni – meséli Bocskorás Bea tulajdonos, aki eredetileg szociálpedagógus és közgazdász végzettségű, háromgyerekes anyuka. – Az alakorral máshogyan kell dolgozni, mert eltérő a sikérszerkezete, a kenyér belseje tömörebb lesz, a héja erősebb, az íze egy kicsit édesebb. Hozzánk sokan visszajárnak érte, van, aki az íze, mások a könnyebb emészthetősége miatt. ν

Fehércsokoládés keksz alakorlisztből

Hozzávalók:
120 g olvasztott vaj, 150 g barna cukor, 1 nagy tojás (L méret), 0,5 tk. vaníliakivonat, 0,5 tk. só, 0,5 tk. szódabikarbóna, 75 g süthető fehércsokoládé-csepp, 250 g alakorliszt

Elkészítés:
Egy tálban alaposan keverd össze a vajat, a cukrot, sót és szódabikarbónát. Add hozzá a tojást és a vaníliakivonatot. Addig keverd, amíg egynemű masszát nem kapsz. Óvatosan keverd el benne a lisztet, végül a csokoládécseppeket. A masszából kb. evőkanálnyi adagokat kivéve formázz golyókat, amiket tégy sütőpapírral bélelt tepsire, távolságot hagyva köztük, mert sütés közben nőni fognak. 180 °C-on kb. 10 perc alatt sülnek meg. (Figyeld, mert könnyen megéghet. ) A sütőből kivéve, kb. 5 perc után, amikor már teljesen megszilárdult, tedd rácsra és hagyd teljesen kihűlni. Jól záródó dobozban, üvegben napokig eláll.

Szívügyem Kispékség

Korábban írtuk