Teljesen értelmetlenek a vitamin- és étrendkiegészítő tabletták – ezt állította Brian Ratcliffe professzor, aki a Brit Tudósfesztiválon beszélt arról, hogy azok, akik egészségesen táplálkoznak, és ezen felül még ilyen készítményeket is szednek, az egészségüket kockáztatják.

A brit élelmiszerbiztonsági hivatal tanácsadója szerint különösen könnyű „túladagolni” az A- és a C-vitamint, előbbit például úgy, hogy egyszerre szedünk multivitamint és halolajat. A túlzott A-vitamin dózis a májban felhalmozódva fejfájást és émelygést okozhat, de hosszú távon növelheti a csontritkulás esélyét, sőt károsíthatja a szemet és a májat is.

Hasonló a helyzet a C-vitaminnal is, amelyből szintén hajlamosak vagyunk túl sokat szedni – véli a professzor, aki szerint sokan azt hiszik, hogy ezzel meg tudják előzni az influenzát és a megfázást. A túl sok C-vitamin azonban hasfájást okozhat, ráadásul nagy része a vizelettel együtt távozik.

„Azok, akik multivitamint szednek, valószínűleg csak a pénzüket pazarolják és növelik a készítmények gyártóinak bevételeit – mondta Ratcliffe, aki szerint a vitaminokat inkább természetes úton kell a szervezetbe juttatni.

A tejtermékek, a vitaminnal dúsított margarinok és a vaj természetes A-vitamin források, míg a citrusokban és a puha gyümölcsökben rengeteg C-vitamin van – hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette: korábbi kutatásokból kiderült, hogy különösen a terhes nőknek kell kerülniük a túlzott A-vitmaminfogyasztást, a dohányosoknak pedig nem ajánlott mértéktelenül béta-karotint szedniük, mert az rákot okozhat.

(InfoRádió)