Fotó: MTI/EPA/NASA
A NASA által 2021. szeptember 3-án közreadott és a Perseverance amerikai Mars-járó által készített kombókép a mintavételhez fúrt lyukról egy sziklában szeptember 1-jén
Hirdetés

Miután a robot belefúrt a Rochette-nek nevezett táblába, pár nap izgalomban telt, attól tartottak, hogy elejtette a kifúrt mintát.

A fúrófejről készült új felvételek azonban azt mutatják, hogy a minta ott van, biztonságban, a szerkezet belsejében.

A pillanatot történelminek nevezték a NASA szakemberei, mivel ez az első kőzetminta, melyet idegen bolygón gyűjtöttek, és arra szántak, hogy a Földre juttassák.

Múlt hónapban a Perseverance egy szokatlanul puha, porszerű talajréteget fúrt meg, és a minta vagy szétporladt, vagy a töredékek eleve a furatban maradtak és kihullottak a begyűjtéskor, így nem tudott semmit abba a gyűjtőcsőbe helyezni, amelyben azt majdan a Földre hozzák. 

Korábban írtuk


A marsjáró azóta mintegy 800 méter megtéve jobb mintavételi helyre vándorolt, ahol megpróbálta az újabb mintagyűjtést.

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre, elemzésre.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából. A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd évvel ezelőtt   mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.