A legsúlyosabb problémát az állandó gyulladásban lévő okozza. Ilyenkor folyamatosan jelen vannak benne a különböző betegségeket kiváltó kórokozók. Így sokszor a bőrbetegségekért, a reumás megbetegedésekért és akár a szívbélhártya gyulladásért is a mandula a felelős.

– Tapasztalati úton jöttek rá, hogy ha eltávolítják a mandulát, akkor meggyógyulnak bizonyos betegségek például a bőrbetegségek, reumás megbetegedések – teszi hozzá Dr. Horváth Miklós.

Ilyenkor csak a gyors műtéti beavatkozás segít. Egészséges mandulát nem szokás eltávolítani. Kivéve, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a mandula daganatot rejt. Ilyenkor, a szövettani vizsgálathoz, az egész szervet kiveszik.

– Amikor például nyirokcsomó áttétet találunk a nyakon és sehol a szervezetben nem találunk daganatot, amiből ez az áttét keletkezhetett. Ilyen esetben indokolt lehet egy látszólag ép mandula eltávolítása is, hiszen esetleg megtaláljuk a nyaki áttét forrását a mandulában – magyarázza az orvos.

Bár az orr és torokmandulák a szervezet védekező mechanizmusában vesznek részt, elvtávolításuk mégsem okoz egészségkárosodást. Ennek oka, hogy vannak más védőbástyái is szervezetünknek. S hogy mi ennek az oka? A magyarázat az egyedfejlődésben keresendő.

– A manduláknak a szerepe az immunrendszer fejlődésében, elsősorban az élet első, második és harmadik évében van. Tehát felnőtt korban, idősebb gyermekkorban, a manduláknak az aktív immunvédekezésben már nincs jelentős szerepük – hangsúlyozza Dr. Horváth Miklós.

A mandula műtétek kis műtétnek számítanak, a beavatkozás csak rövid ideig tart és általában altatásban végzik. A műtéti kockázat és a lehetséges szövődmények száma minimális. Ennek ellenére, ha nincs baj vele, jobb, ha helyén marad.

(Forrás: freepress24.tv)