Fotó: képernyőkép/massventil.org
Hirdetés

Az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán (az EKIK BioTech Kutatóközpontban és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban) március elején indult el a MassVentil Project néven futó kutatásfejlesztés, amelynek a célja egy olyan moduláris tömeglélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú, kritikus állapotú koronavírus beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni. 

A magyar kutató-fejlesztők által megtervezett lélegeztető gép egyszerre akár 5-10-20, esetleg még több ember lélegeztetését is meg tudja oldani, védi az egészségügyi dolgozókat, és akár kórházon kívül, ad hoc táborokban, csarnokokban is üzemeltethető.

A tömeg-lélegeztetőgép fejlesztői szerint az új eszköz hasznos lehet a mostanihoz hasonló orvosi vészhelyzetekben a gyógyításban, mivel a jelenleg használatos lélegeztető berendezések csak egy embert képesek ellátni, minden betegnek külön lélegeztetőgépet kell adni, így hamar elfogyhat a rendelkezésre álló mennyiség. Az új, magyar fejlesztésű eszköz viszont egy központi gázelvezető rendszerből és egy kisebb, pácienshez dedikált személyi lélegeztetőgépből épül fel. A központi be- és kilégzési gázelvezető berendezéssel így több beteget lehet egyszerre lélegeztetni, ezáltal pedig több ember életét lehetne megmenteni. A jelenleg használatos lélegeztetőgépek esetében a kilégzett fertőző levegő a közös kórházi légtérbe kerül, így az orvosok fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen folyamatosan magas koncentrációjú vírusokkal szennyezett levegőben dolgoznak. A magyar tervezésű berendezés a kilélegzett fertőző levegőt viszont elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápoló személyzet megfertőződésének kockázatát, akik így biztonságosabban, kisebb stressz mellett végezhetik a munkájukat. 

Az új eszköz előnye még, hogy az egészségügyi tömegtáborok felállításakor fontos szűrő tényező, hogy melyik berendezés használható kórházi infrastruktúra nélkül olyan helyen, ahol nincsenek elvezetőcsövek a falban, és korlátozottan megoldható az áram elosztása, odavezetése minden egyes tábori ágyhoz. A magyar fejlesztők egy olyan berendezést terveztek, amely ad hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben, fejlett kórházi infrastruktúra nélkül is.

A magyar kutató-fejlesztő csoport márciusban már elkészítette a speciális új lélegeztetőgép prototípusát, amely igazolta az előzetes elvárásokat a tesztelés során.

Lapunk megkeresésére a kutatásfejlesztést koordináló Haidegger Tamás, az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központ igazgatója elmondta, hogy szakmai körökben nagy várakozással tekintenek a magyar lélegeztetőgép fejlesztésre. A kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta, hogy a fejlesztés jelen pillanatban még nincs abban a fázisban, hogy most azonnal klinikai terméket tudjon gyártani. Már megkezdődött az eszköz gyártásának az előkészítése, azonban a teljesen új lélegeztetőgép hivatalos engedélyeztetése, szabványosítása egy hosszú, akár több éves folyamat még – tette hozzá a kutatás vezetője. 

A gyártási előkészületekről szólva Haidegger Tamás azt is elmondta, a fejlesztő csapat már a tervezés során arra törekedett, hogy az újfajta lélegeztetőgép Magyarországon előállítható legyen. Ennek érdekében a lehető legegyszerűbb és Magyarországon is nagy mennyiségben rendelkezésre álló alkatrészek, valamint nyílt forráskódú, tehát szabadon felhasználható szoftverek felhasználásával tervezték meg az eszközt. Az Óbudai Egyetem docense szerint a tömeges lélegeztetést lehetővé tevő új magyar orvosi eszköz fejlesztésének a következő lépcsőjeként várhatóan 3-6 héten belül elkészülhet a lélegeztetőgép első, replika változata is, amely már alkalmas lesz a életszerű körülmények között zajló tesztelésére is a berendezésnek.

A tömeg-lélegeztetőgép magyarországi kutatás-fejlesztése a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében jött létre önkéntesek ingyenes munkájával. A fejlesztéshez a projektet koordináló Óbudai Egyetem folyamatosan várja a munkájukat felajánlók jelentkezését. A projekt részletei a http://massventil.org/ oldalon elérhetőek.