A PAHO szerint az amerikai régióban eddig 16,4 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a fertőzésből eredő több mint 550 ezer halálesettel.

Hirdetés

A régió valószínűleg „ismétlődő járványhullámokkal és -gócokkal fog szembesülni (…) a következő 24 hónapban a koronavírus elleni biztonságos, hatékony és egyenlő mértékben hozzáférhető oltóanyag kifejlesztésének és a lakosság oltási lefedettségének függvényében” – áll a PAHO irányítótanácsának 58. ülésén bemutatott jelentésben.

„A lezárásoknak és a korlátozásoknak sikerült laposítaniuk a járványgörbét és késleltetniük betetőzésüket, az embereknek azonban hamis biztonságérzetük van, és az a veszély fenyeget minket, hogy elvesztjük azokat az előnyöket, amelyekre eddig szert tettünk” – jelentette ki Ciro Ugarte, a PAHO egészségügyi vészhelyzeti programjának vezetője.

Ugarte elmondta, hogy a koronavírus terjedése továbbra is nagyon aktív az amerikai régióban, mindazonáltal sikerült eredményeket elérni a járvány elleni fellépésben, nyolc országban például 99 százalékkal sikerült növelni az intenzív osztályon lévő ágyakat.

Korábban írtuk

A 15 sürgősségi orvoscsoport és a 184 alternatív orvosi helyszín létrehozása szintén hozzájárult az egészségügyi rendszer tehermentesítéséhez – közölte.

Az amerikai országok egészségügyi miniszterei határozatot fogadtak el, amelyben azzal a kéréssel fordultak a PAHO-hoz, hogy továbbra is támogassa őket a járvány elleni fellépésben.