– Tavaly Az utolsó hangos dal címmel jött ki lemeze, a héten pedig megjelent eddigi albumainak gyűjteménye díszcsomagolásban. Ilyenkor szokták megkérdezni: vége?

– Tavaly és tavalyelőtt is ezt kérdezgették tőlem. Nincs vége, most kezdődik csak igazán! Természetesen írok új dalokat, de a rengeteg munka mellett ezekre kevesebb idő marad, mint szeretném. 2003 tavasza óta folyamatosan turnézunk: az akusztikus hangszerekkel kísért Andante-koncertsorozatot 33 ezren, a tavalyi, Az utolsó hangos dal-turnét mintegy 75 ezren látták. Az előadásokról két dupla CD, két DVD és több televíziós összeállítás is készült, az Andantéra az Artisjustól az év produkciója elismerést kaptuk, kiérdemeltük a Mahasz díjkiosztóján az év poplemeze díját és karnyújtásnyi közelségbe került a platinalemez is. Ilyen munkatempó mellett legfeljebb arra volt lehetőség, hogy az új dalok ötleteit papírra vessem. A munka mellett pedig vannak egyéb feladataim is, harmadik gyermekem, Kata nemrég született, így az apai teendőim is megszaporodtak.

– Úgy tűnik, bírja még. Május elején újabb, öt állomásból álló turnéra indul.

– Idén nem akartunk koncertezni, de sorra jöttek a felkérések, így rövid gondolkodás után úgy döntöttünk, folytatjuk a tavalyi sorozatot. Az idei ráadásturnén a közel 30 számos repertoár harmadát megújítjuk. Amellett, hogy most is jön velünk Hauber Zsolt és Menczel Gábor, a két ex-bonanzás, Háry Péter pedig továbbra is megszólaltatja különleges hangszerét, a Chapman Sticket, két régi zenésztársam, Dorozsmai Péter és Madarász Gábor is vendégként csatlakozik a produkcióhoz. Szeretnénk, ha visszatérő rajongóink se unnának meg bennünket, és a mi érdeklődésünket is ébren tartják ezek a változások.

– Mely számok esnek áldozatul az átalakításnak?

– A sokat játszott slágerdalok egy részét lecseréljük koncerten régóta nem hallott számokra. Ezt a turnét amolyan jutalomjátéknak képzeljük: idén töltöm be a 37. évemet, sokáig nem lehet már rockerkedni. A következő lemezre szánt dalaim sokkal visszafogottabbnak ígérkeznek.

– A most megjelenő albumgyűjteményről mit lehet tudni?

– Áttekintő kiadvány, tizenegy korongot tartalmaz, X+I a címe, és az 1993-as Karcolatoktól a 2002-es Új törvény című lemezig szerepel benne minden magyar albumom. A régi felvételeket újramasztereltünk, így sokkal jobban, egységesebben szólnak, mint korábban. Az 1998 előtti kiadványokra utólag multimédia-mellékletet tettünk, rengeteg archív fényképpel és az albumokhoz tartozó videoklipekkel. Botrányos hajzatok, ezüst fellépőgatyák és egyéb borzalmak látványa vár a kíváncsiakra. A régi lemezekhez mellékeljük még a külön is kapható Andante Extra albumot, rajta hét, eddig kiadatlan akusztikus koncertfelvétellel, valamint az ExperiDance táncegyüttes Revans előadásához írt finálédallal. A díszdobozos gyűjteményből mindössze 2000 sorszámozott darab jelenik meg, óriási rá az érdeklődés.

– Gondolom, a rajongói legalább ennyire várják már az új lemezt is. Ez mikorra készül el?

– A legjobb esetben 2006 tavaszán, de inkább jövő ősszel kerülhet a boltokba. Két éve írom az új dalokat, ám emellett szeretném elkészíteni a 2002-es Új törvény című album angol változatát és megjelentetni egy kottagyűjteményt. A tervek között szerepel az is, hogy az eddigi összes klipemet kiadjuk DVD-n, térhatású hanggal. Az új stúdióalbum előtt tehát még korábbi ígéreteimet is szeretném beváltani. De azt hiszem, érdemes lesz várni az új dalokra.