Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a Sandoz Hungária Kft.-vel egyetértésben minden Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20× elnevezésű készítményt kivont a magyar piacról az engedélyezett mennyiséget meghaladó ólomtartalma miatt. Az eset felhívta a figyelmet arra is, hogy e pezsgőtabletta nem alkalmas allergiás tünetek enyhítésére.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A magyar hatóságot a gyártó tájékoztatta arról, hogy az érintett készítmény vizsgálata során a termékben talált ólomszennyezés mértéke meghaladta az 2017 decemberében hatályba lépett, új európai uniós iránymutatást. Napi egy darab Calcium-Sandoz pezsgőtabletta 20× fogyasztása esetén a napi terhelés mértéke nem éri el a maximálisan megengedett értéket, viszont napi egynél több tabletta esetén ez magasabb lehet a biztonságosnál.

Az érintett pezsgőtabletta eredetileg megfelelt a hatályos jogszabályoknak és minőségbiztosítási elvárásoknak, most a Sandoz azért hívta vissza, hogy minden piacra kerülő terméke megfeleljen a legmagasabb minőségi előírásoknak. Az OGYÉI szerint a betegeknek ennek kapcsán nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, de az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolják.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) az eset kapcsán több gyógyszertárat megkérdezett arról, hogy visszaváltják-e a korábban vásárolt készítményeket, volt, ahol azt válaszolták, blokk ellenében igen, máshol viszont nem kaptak külön utasítást a visszaváltásra. A FEOSZ vezetője, Baranovszky György arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyszergyáraknak meg kell dolgozniuk a fogyasztók bizalmáért, és akkor lennének felelősek a magyar piacon, ha többek között káralapot hoznának létre a nem várt szennyezések, gyógyszerkivonások miatt.

Az eset kapcsán újra előkerült a régi hiedelem, miszerint a kalcium csökkenti az allergiás tüneteket. Az 1890-es évektől alkalmazták csalánkiütésre, viszketésre, de aztán az 1930-as években kimondták a hatástalanságát. Elsősorban Közép- és Kelet-Európában alkalmazták tovább, nyugaton ez nem volt jellemző. A mítosz hazai fennmaradásának oka az lehet, hogy valaha széles körben használták a Calcium Sandostent (már nem gyártják, ez nem azonos a Calcium Sandozzal), ami egyszerre tartalmazott kalciumot és az allergiás tüneteket valóban csökkentő antihisztamint is.

– A kalciumnak az allergiával kapcsolatos gyógyhatását semmilyen komoly kutatás vagy szakmai lap sem támasztotta alá, egyik fejlett ország szakmai szervezete, akadémiája sem ajánlja, sőt, számításba sem veszi – nyilatkozta lapunknak korábban Mezei Györgyi, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika allergológus és immunológus kandidátusa.

Novák Hunor gyermekgyógyász, aki rendre utánajár az egészséggel, gyógyítással kapcsolatos hiedelmeknek, azt írta a témában: „Legfeljebb arra jó, hogy felesleges fájdalmat okozva elodázza a hatékony kezelést. Súlyos allergiás reakciók esetén akár még életveszélyes is lehet a késlekedés.” Volt már rá példa, hogy ezért halt meg egy beteg anafilaxiás sokkban. Külföldön dolgozó orvosokat is megkeresett a témában: ők csak mosolyogtak vagy értetlenkedtek az ötleten.

Az Advances in Clinical and Experimental Medicine című rangos orvosi szaklap 2009-ben összegezte a korábbi vizsgálatok eredményeit, miszerint a kalcium rutinszerű alkalmazása az allergia ellen teljesen indokolatlan, viszont nagy mennyiségben vesekövet okozhat, és növeli a szívinfarktus kockázatát. Lengyelországban tavaly végeztek egy vizsgálatot, eszerint sem az egyszeri, nagy adagban alkalmazott, sem a hosszabb időn keresztül adagolt kalciumkészítmények nem csökkentették a bőrallergiás tüneteket.

A kalcium természetesen javallott a csontritkulás megelőzésére, vagy akkor, ha egy gyerek tehéntejfehérje-allergia miatt nem fogyaszthat kalciumban gazdag tejtermékeket. Az allergiára viszont bizonyítottan hatásosak a második-harmadik generációs antihisztaminok, a szteroidok, súlyos esetben az adrenalin. A kalcium ráadásul némely esetben drágább is, mint egy allergiagyógyszer.