A sportolás preventív jellegére és a magyar felsőoktatásban tanuló hallgatók rendkívül rossz egészségi és fizikai állapotára híva fel a figyelmet a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Dunaújvárosi Főiskola egy sajtóreggeli keretében. Dr Vincze Pál, a MEFS alelnöke elmondta, hogy felméréseik szerint a 18-25 éves korosztály 6-8%-a sportol rendszeresen és 18 százalékuk érintett olyan krónikus betegségekben, mint a magas vérnyomás, a diabétesz vagy az egyéb keringési problémák. „A hallgatók fizikai állapota nagyon rossz, a felsőoktatási intézménybe kerülők közül sokan mozgáskoordinációs zavarokkal küzdenek. Az intézményeknek éppen ezért kötelességük, hogy rábírják a fiatalokat a mozgásra, hiszen ez az utolsó intézményes lehetőségük arra, hogy életmódjukba beépüljön a rendszeres testmozgás. A sport pedig önmagában prevenció, hiszen jelentős mértékben csökkenti az idegrendszeri problémák és a stroke rizikófaktorát.” – mondta dr. Vincze Pál.

Az alelnök szerint a budapesti felsőoktatási intézményekben, az egy főre jutó, sportolásra fordítható négyzetméterek száma nem éri el az egyet. A sportoláshoz való negatív hozzáállásunkban a motiváció hiánya mellett a gazdasági tényezők is szerepet játszanak. Magyarország sportolásra fordított összeg tekintetében messze elmarad az európai átlagtól.

Dr. Kadocsa László, a kiemelkedő sportélettel rendelkező Dunaújvárosi Főiskola rektor helyettese elmondta, hogy a fejlett infrastruktúra és a folyamatosan bővülő sportkínálat mellé, szükséges volt beemelni a tanrendbe a testnevelést elméleti képzésben is. A sport az életminőséget jelentősen befolyásoló tényező, minden életkorban az egészséges életmód fontos része, ráadásul a szellemi aktivitást is jelentős mértékben befolyásolja. Éppen ezért a tavaszi szemeszterben a hallgatók a testnevelés tárgyon belül, már elméleti ismereteket is kapnának a fizikai aktivitás kedvező , a sportolás hiányában kialakuló kedvezőtlen élettani hatásokról. Az intézmény programjában testnevelők mellett pszichológus, belgyógyász és természetesen az intézmény élsportolói is részt vesznek.