Az ősi palotát Suanghuajsu lelőhelyen fedezték fel, Csengcsou tartományi főváros külterületén – közölte Vej Vang, a Kínai Régészeti Társaság elnöke.

Hirdetés

Korábban, 2017-ben Henan tartományban egy 3800-3500 éves palotát találtak, később pedig Sanhszi tartományban Taosi lelőhelyen egy 4300-3900 éves palotát.

Suanghuajsu a középső és kései Jangsao-kultúra nagy települése volt mintegy 5300 éve. A Sárga-folyó déli partján egy fennsíkon terült el, ott, ahol a Jihe és a Lohe folyók összefutnak. A térséget mindig is a kínai civilizáció szíveként tartották számon.

A mintegy 1,17 négyzetkilométernyi területű lelőhelyen három nagy vizesárok maradványai találhatók, középen körben nagyméretű lakóövezet, alaposan megtervezett köztemetők.

Korábban írtuk

A palotát döngölt földplatformra építették, amely mintegy 4300 négyzetmétert foglal el és különböző szerkezetek alapjait rejti. Az ásatási munkálatok során két építmény alapját tárták fel. A platform nyugati felén terült el egy téglalap alakú udvar, amelynek déli falain túl egy 880 négyzetméteres nagy teret fedeztek fel. A keleti oldalon egy 1500 négyzetméteres udvar terült el három nagy kapuval.