Fotó: MTI/Mónus Márton
Vámosi Flórián Balázs (középen) a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny eredményhirdetésén
Hirdetés

A 19 éves Vámosi Flórián Balázs a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként képviselte Magyarországot a december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar elnevezésű rendezvényen.

A közlemény felidézi, hogy az idei Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait, többek között James Peebles, Michel Mayor és Didier Queloz fizikai Nobel-díjasok, John Goodenough, Stanley Whittingham és Josino Akira kémiai Nobel-díjasok, valamint William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe, a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.

A Nobel-díjas tudósok előadásait követő nap a tudósnövendékek 1000 svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, majd posztereiket kiállítva beszélgethettek kutatásukról az érdeklődő fiatalokkal. A magyar delegált a csillagászati távcsövek automatizálásáról és távvezérléséről tartott előadást.

A Nobel-fogadás alkalmával a Nordic Múzeumban tartott állófogadáson beszélgethettek a Nobel-díjasokkal és a svéd tudományos elittel, többek között az első svéd űrhajóssal.

A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát, melynek kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen kiemelkedő, huszonöt, 18-24 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.

Vámosi Flórián Balázs a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje volt 2019-ben.