A nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményben a járvány kezdete óta több száz koronavírusos beteget ápolnak, hiszen a kórház a három kiemelt budapesti intézmény egyikeként március óta fogadja a középsúlyos és súlyos koronavírusos betegeket. A jelentős betegszám miatt az intézet most fontos szerepet tölt be a hazai fejlesztésű gyógyszerek klinikai vizsgálatában is – írják.

Hirdetés

Hozzáteszik, hogy a két hazai fejlesztésű szert az orvosok újabb ígéretes lehetőségként tartják számon, amely hatékony lehet a koronavírus okozta megbetegedés kezelésében. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a kínai és japán törzskönyvezett Favipiravir készítményt, mint elsődleges választható gyógyszert, már a járvány kezdete óta használja a klinikai gyakorlatban. Az intézetben jelenleg 90-100 beteget látnak el, negyedük enyhe tüneteket produkál, mintegy 35-40 százalékuk mérsékelten súlyos és súlyos stádiumba sorolható.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a jelentős betegszám felértékeli a kórház lehetőségeit a hazai fejlesztésű gyógyszerek klinikai vizsgálatában: a Korányi szakemberei szerint a Favipiravir jól működik a betegség első fázisában a tünetek csökkentésében, illetve a súlyos következmények visszaszorításában; most a hazai fejlesztésű változatát vetik be az enyhébb tüneteknél, míg a súlyosabb eseteknél a Remdesivirt tartalmazó hazai fejlesztésű készítményt kezdték el alkalmazni.

A tüdőgyógyászok bíznak benne, hogy mielőbb beigazolódik a gyógyszerek hatásossága és biztonsága, így törzskönyvezésük után a terápia szerves részét képezhetik majd – zárul a sajtóközlemény.

Korábban írtuk