A városba vándorolt munkások új generációjának beillesz-kedését vizsgáló kínai kutatás szerint a migránsok egy része nehezen boldogul új környezetében. Bűnelkövetéssel pótolja hiányzó jövedelmét, vagy így vezeti le gondjai okozta feszültségét. A felmérés szerint a bűnelkövető vándorlók 90 százaléka 26 év alatti, 80 százalékuk pedig gyermekkorában nélkülözte a megfelelő szülői gondoskodást.

A rendkívül magas migrációs rátával rendelkező Guangdong tartomány három legnagyobb börtönében készült felmérés során kérdőíves lekérdezést, egyéni és csoportos interjúkat, valamint terepkutatást alkalmaztak a kutatók.

A kutatásban résztvevő, korábban vidékről elvándorolt válaszadók több mint 80 százaléka vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt került börtönbe. Több mint 50 százalékuk betörést vagy rablást követett el. A felmérés szerint a vagyon elleni bűncselekmények vizsgált célcsoporton belüli rendkívül nagy arányát a bevándorló munkások munkahelyi bizonytalansága és alacsonyan jövedelme magyarázza. A kutatás kiemeli, hogy városi környezetben az érintettek egyre erőszakosabb eszközökhöz folyamodnak a pénzszerzés, és így a létfenntartásuk biztosításához, mindezek mellett pedig egyre nagyobb valószínűséggel követnek el bűncselekményt csoportosan.

A felmérés szerint az 1980 után született második generációs vándor fiatalok körében szintén jelentős arányú az erőszakos, szexuális vonatkozású támadások száma. A megkérdezettek jelentős része tettét a beilleszkedési gondok, és a hazatérés elutasítása okozta frusztrációval magyarázta.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél)