Fotó: MTI/Komka Péter
Hirdetés

Magyarország kormánya 5 millió adag, 2,5 millió ember beoltására elegendő Sinopharm-vakcinát kötött le, ezt a mennyiséget az elkövetkező 4 hónapban fogják hazánkba szállítani. A hazánk által megrendelt vakcinamennyiségek részletes bontásban itt láthatók.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ már engedélyezte a Sinopharm vakcinájának a használatát, előzetesen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is engedélyezte a készítményt. Orbán Viktor miniszterelnök korábban jelezte, hogy ő a kínai vakcinával tervezi beoltatni magát, ha sorra kerül az oltási terv szerint – emlékeztetett a hírportál.

A Sinopharm-vakcinát már számos országban, több millió embernek adták be, a szomszédos Szerbiában is alkalmazzák. Az eddigi tapasztalatok alapján komolyabb mellékhatások nem jelentkeztek, a hatásosság 80 százalék körüli, ami kiemelkedőnek számít.

Mit tartalmaz a kínai vakcina?

A Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó vállalat inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló, első generációs oltóanyag. Az inaktivált vírusrészecskék – elsősorban a víruson lévő fehérjetüskék – késztetik antitesttermelésre az immunrendszert, felkészítve a szervezetet a kórokozó elleni védekezésre.

Korábban írtuk

Az inaktivált vírusokon alapuló technológia nem új, már több mint fél évszázada alkalmazzák a tudósok. az influenza elleni védőoltás is így működik.

A dél-afrikai mutáns ellen is hatásos

Az eddig publikált klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a Sinopharm készítménye az emberek 79 százalékát védte meg a COVID-19 betegségtől, az Egyesült Arab Emírségekben zajló kutatások pedig ennél is magasabb, 86 százalékos hatásosságot állapítottak meg. Egyelőre még nem lehet tudni, a Sinopharm vakcinája milyen hosszú időre ad védelmet, de a védettség időtartama egészen biztosan meghaladja a hat hónapot – írja az Origo.

Fontos szempont, hogy a kínai vakcina a dél-afrikai mutáns koronavírus-törzs ellen is hatásos, ezt a bioRxiv.org-on megjelent tudományos publikáció támasztja alá.

További tudnivalók a Sinopharm oltóanyagáról az Origo cikkében.