Minden eddigi űreszközhöz képest közelebb került a Naphoz az amerikai űrkutatási hivatal Parker Solar Probe nevű űrszondája.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Parker hétfőn döntötte meg a Helios-2 amerikai-német űrszonda 1978-os rekordját, a 43 millió kilométeres távolságot a Naptól. És még közelebb fog kerülni a csillaghoz, mivel annak külső légkörébe, a koronába fog merülni a jövő héten. A Nap felszínétől 24 millió kilométerre fog elhaladni.

A Parker, amelyet a Nap légkörének tanulmányozására bocsátott fel a NASA augusztus elején, 24-szer fogja megközelíteni a Napot a következő hét évben, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz.

A Parker hétfő éjszaka egy másik rekordot is beállít, amely szintén a Helios-2 űrszondához fűződik, sebessége el fogja érni az óránkénti 247 ezer kilométert. 

Az autó méretű űrszondát olyan vastag hőpajzssal borították be, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást. 

A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett misszió révén információkat szereznek a Nap működéséről. Az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. Az egyik cél a napszél gyorsulása titkának megfejtése, a másik pedig a napkorona irdatlan magas hőmérséklete okának feltárása.