Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Visszatért a Földre vasárnap egy japán űrkapszula a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett kísérletek mintáival; a japán űrkutatási hivatal (JAXA) történetében ez volt az első ilyen, önálló misszió.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A 84 centiméter hosszú, 66 centiméter széles, 180 kilogramm súlyú visszatérő eszköz ejtőernyővel ereszkedett le a Japánhoz tartozó csendes-óceáni Minamitori sziget közelében. Az eszköz 300 kilométeres magasságban vált le a Kounotori-7 japán teherűrhajóról, és 40 perccel később csapódott a tengerbe.

A kapszulában az ISS-en növesztett fehérjekristályok és más kísérletek mintái vannak. A termoszokat gyártó Tiger japán cég technológiai fejlesztésének köszönhetően a kapszula kibírja a légkörbe érkezéskor keletkező hatalmas terhelést. Míg a súrlódás következtében a kapszula burkolata kétezer fokos hőmérsékletre hevül fel, a belsejében stabilan megmarad a négy fok.

A Kounotori-7 teherűrhajót szeptember 23-án bocsátották fel, mintegy hat tonnányi utánpótlással, két mikromodullal és lítium-ionos akkumulátorokkal a fedélzetén. A teherűrhajó három napja vált le az ISS-ről, és miután leválasztotta magáról a visszatérő egységet, elégett a Föld légkörében a fedélzetén lévő szeméttel együtt, amelyet az ISS-ről hozott.

A JAXA eddig amerikai és orosz űrhajókkal szállította vissza a Földre az ISS-en végzett kísérletek mintáit, és most első ízben fordult elő, hogy saját gyártmányú teherűrhajóval és leszállóegységgel hajtotta végre az űrmissziót.