Azt, hogy sertésinfluenza, így kimondani nem szabad, mivel helyesen egyszerűen új influenzavírusról beszélünk – mondta az InfoRádiónak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője. Ócsai Lajos rámutatott: a vírus az influenza szokásos tüneteit okozza, és az esetek bizonyos százalékában – amit még igazolnia kell a járványügyi vizsgálatoknak – vírusos tüdőgyulladást is előidéz.

Hogy melyik vírus, az eddig megszokottak vagy a veszélyesebb új fertőzött-e meg minket, azt csak orvosi vizsgálatokkal lehet kideríteni – tette hozzá Ócsai Lajos. Vannak a gyorstesztek, amelyek az influenza A törzsének kimutatására alkalmasak, és vannak az úgynevezett DCL-vizsgálatok, amelyek már lényegesen drágábbak és pontosabbak. Mindenesetre jobb, ha inkább kihívjuk az orvost, ha arra gyanakszunk, hogy elkaptuk a betegséget, mint ha bemegyünk hozzá, mert így nem kapják el mások is – figyelmeztetett a főosztályvezető.

Ócsai Lajos kifejtette: a háziorvosnak segít eldönteni, hogy melyik influenzavírusról van szó, ha a beteg beszámol arról, hogy az elmúlt időben hol volt, merre járt a világban, kikkel volt szorosabb kapcsolata. A háziorvos vagy elvégzi a gyorstesztet, vagy beutalja a fertőző osztályra az illetőt, ahol vannak gyorstesztek; ha pedig a beteg állapota nem súlyos, de az epidemiológiai adatokból arra lehet következtetni, hogy az új vírussal fertőzött, akkor mintát vesznek, beszólnak az ÁNTSZ-be, az pedig továbbítja a mintát az OEP laboratóriumába.

A betegnek egy hétig a kórházban kell maradnia. Megijedni nem kell, mivel az eddig bevált gyógyszerek hatnak erre a vírustörzsre is – jelentette ki Ócsai Lajos.

(InfoRádió)