Mindenkinek hasznos, mindenkinek fontos

A SCHOTT megbízásából készített Solar Barometer 2009 adatai szerint az amerikai társadalom "felnőtt" a napenergia használatához, a lakosok elsöprő többsége ugyanis fontosnak tartja a tiszta és megbízható energiaforrás otthoni és munkahelyi használatát.

A felmérés adatai szerint az amerikai lakosok 92 százaléka úgy véli, az Egyesült Államok számára fontos a napenergia használata és használhatóságának fejlesztése. Ráadásul a kérdés úgy tűnik, nem osztja meg pártpreferencia mentén sem a válaszadókat: a republikánusok 89, a demokraták 94, a független szavazók 93 százaléka a napenergia mellett teszi le voksát. Közel tízből nyolc ember véli továbbá úgy, hogy a napenergia és más megújuló energiaforrások használatának ösztönzése, beleértve az anyagi támogatásokat is, a szövetségi kormány szintjén is prioritást kell, kapjon.

A kutatás azon kérdésére, hogy ha az ország elnökeként választaniuk kellene egyetlen energiaforrást, amelynek fejlesztését támogatják, a válaszadók legnagyobb arányban (43%) a napenergiát választották. A szélenergiával kapcsolatos fejlesztéseket a megkérdezettek 17, a természetes gázok használatát 12, a nukleáris energiát 10 százalék választaná.

Napenergiát az otthonokba és a munkahelyre!

A felmérés szerint alig 3 százalék azoknak az aránya, akik már ténylegesen használják az alternatív energiaforrást, de a válaszok szerint az amerikaiak majdnem fele, 49 százaléka fontolgatja a napenergia otthoni és munkahelyi használatának lehetőségét. Körükben tízből hét személy elképzelhetőnek tartja, hogy öt éven belül átáll a tiszta napenergia használatára.

Bár az érdeklődés meg van, a kutatás szerint a napenergia használatával kapcsolatos információk még hiányosak. A felmérés szerint a válaszadóknak csak 12 százaléka érzi magát jól informáltnak a kérdésben, 74 százalékuk azonban úgy érzi, szeretne több információhoz jutni a napenergia otthoni és üzleti hasznosíthatóságát illetően.

(Forrás: ELTE TáTK hírlevél)