A tavasz közeledtét legbiztosabban az jelzi, hogy megszaporodnak a médiában a fogyasztószereket népszerűsítő hirdetések. Dr. Békeffy Magdolna belgyógyászt arról kérdeztük, milyen élettani hatásai lehetnek, ha minden átmenet nélkül térünk át valamiféle aszkéta életmódra, hogy csökkentsük a derékbőségünket.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

– A szolgáltatók rapid zsírleszívást, ultrahangos hájrezegtetést, a gyártók étvágycsökkentő táplálékkiegészítők garmadáját igyekeznek ránk tukmálni. A vágyott karcsúságot valóban elérhetjük-e módszerekkel, porokkal és tablettákkal?

– Közhely, hogy Magyarországon is általános problémát jelent az elhízás, ami ma már sajnos a gyerekeket is érinti. Mindez a helytelen táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód következménye. Azzal is szembe kell néznünk, hogy az elhízásnak súlyos belgyógyászati következményei lehetnek. Szív- és érrendszeri megbetegedések, olyan anyagcserezavarok, mint amilyen a diabétesz, vagy éppen egyes tumorfajták terjedése jelzi, nem nyugodhatunk bele ebbe a jelenségbe.

– Az időről időre felgyűlt zsírpárnák sokakat kampányszerű fogyókúrára késztetnek. A reklámozott mesterséges szerek általában nagyon gyors eredményt ígérnek. Valóban hatásosak ezek a diétakampányok?

– A néhány hétig tartó önsanyargató koplalással, még ha szedünk is közben valamilyen étvágycsökkentő táplálék­kiegé­szítőt, nem érünk el tartós eredményt. A tapasztalatok azt mutatják, a kúra befejeződése után általában másfélszer annyit szed vissza a diétázó, mint ahány kilótól sikerült megszabadulni korábban. Ezek a fogyasztó kúrák ráadásul jelentősen megterhelik a szervezetünket, az esetleges fogyás következményeit pedig magunk is megfigyelhetjük bőrünk állapotán.

– Mit tehetünk a kellemetlen következmények elkerülésére?

– El kell fogadnunk, hogy a túlságosan könnyen és gyorsan elért sikertől nem várhatunk tartós eredményt. Aki túlsúlyproblémákkal küzd, annak rá kell szánnia magát az életformaváltásra. Legelőször érdemes megváltoztatni táplálkozási szokásainkat. Mindenekelőtt le kell mondani arról, hogy menet közben valamilyen gyorséttermi koszttal vagy valamilyen rágcsálnivalóval pótoljuk a kihagyott reggelit, ebédet. Szánjunk rá időt és fáradságot, hogy olyan zsírokban és szénhidrátokban szegény, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrendet alakítsunk ki, ami elegendő energiát biztosít számunkra a hétköznapokban is. Ma már számtalan internetes portál működik, ahol olyan recepteket találhatunk, amelyek alapján sokféle könnyen és gyorsan elkészíthető ételt állíthatunk elő magunknak és a családunknak megfelelő minőségű alapanyagokból.

– Sokan állítják: a tízórai és az uzsonna beiktatása is hozhat eredményt.

– Akkor, ha jól választjuk meg, mit eszünk a főétkezések között. Egy-egy alma, körte vagy narancs, egy szál sárgarépa elfogyasztása valóban jótékonyan hat a szervezetünkre.

– A mozgásszegénység életmódunkról sem könnyű lemondani.

– Én azt szoktam tanácsolni, hogy aki teheti, szálljon ki az autóból, válassza inkább a tömegközlekedést, és legalább naponta egyszer gyalogoljon egy-két megállót. Az is sokat javít a helyzeten, ha liftezés helyett néhány emeletet saját lábunkon teszünk meg. Mindez nem pótolja a hetenként kétszer beiktatott, leg­alább húszperces aktív mozgást, de ígéretes kezdetnek tekinthetjük.

– Létezik egyáltalán tartós sikert biztosító fogyókúra?

– Az önkínzó, egyoldalú táplálkozást igénylő változatokat nem tekinthetjük ilyennek. Ám ha tudatosan figyelünk arra, hogy csökkentsük az elfogyasztott szénhidrátok és zsírok mennyiségét, akkor tartós eredményt érhetünk el. Igaz, így havonta legfeljebb 2-3 kg-tól tudunk megszabadulni. De bizonyosak lehetünk benne, hogy ezek a kilók nem térnek vissza néhány hét múlva, hiszen így elmaradnak a szenvedésekkel teli diétát követő nagy zabálások, amelyekről csak kevés fogyókúrázó tud lemondani. Ráadásul abban is biztosak lehetünk, hogy ez a megoldás nem viseli meg úgy a szervezetünket, mint a gyors súlycsökkenés és az azt előidéző aszkézis. Sőt, visszaállítja azt az egyensúlyi állapotot, amely javítja a közérzetünket és általános egészségi állapotunkat.