Fotó: MTI/EPA-EFE/Raphael Alves
Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak a Gilberto Noaves kórházban a brazíliai Manausban 2020. május 20-án.
Hirdetés

A WHO azzal indokolta szerdai döntését, hogy a több országban is kipróbált hidroxiklorokin nem volt hatásos a koronavírus okozta Covid-19 kezelésében, nem csökkentette a kórházi ápolásra szoruló betegek halálozási rátáját.

A hidroxiklorokint a malária és egyes súlyos immunbetegségek – mint például a lupusz vagy a reumatoid artritisz – kezelésére használják. A koronavírus kezelésében játszott szerepe erősen vitatott.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet hétfőn úgy döntött, a továbbiakban nem engedélyezi, hogy hidroxiklorokinnal kezeljék a koronavírusos betegeket. A hatóság úgy találta: nem valószínű, hogy a gyógyszer vírusölő hatással bír.

Korábban írtuk

A WHO nemzetközi kutatást indított annak érdekében, hogy kiderítse: hatásos-e valamelyik korábban használt gyógyszer a koronavírus ellen. A projekt keretében a malária, a HIV, az ebola és a sclerosis multiplex ellen kifejlesztett orvosságokkal is kísérleteztek. Hasonló kutatások a WHO keretein kívül is zajlanak.

Nagy-Britanniában például úgy találták, hogy a dexametazon nevű szteroid számottevően csökkentette a lélegeztetőgépen lévő vagy oxigénnel kezelt koronavírusos betegek halálozási rátáját. Az Egészségügyi Világszervezet kedden áttörésnek nevezte az eredményeket.