Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO éves miniszteri gyűlésének virtuális záróülésén aláhúzta: úgy véli, hogy egy nemzetközi szerződéssel tehetnének a legtöbbet az Egészségügyi Világszervezet és a globális egészségbiztonság megerősítéséért. Egy ilyen szerződés a tagállamok közötti kapcsolatok és az együttműködés megerősítését is szolgálhatná – tette hozzá.

Az eredetileg az Európai Unió által megfogalmazott javaslat megvizsgálása érdekében létrehoztak egy munkacsoportot, amelyhez bármely ország csatlakozhat. Az ügyben a WHO novemberi rendkívüli ülésén várhatóak további tárgyalások.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője szerint még messze nincs vége a koronavírus-járványnak, és sok a dolog, míg befejezettnek lehet nyilvánítani a pandémiát.

„Bátorító látni a fertőzöttek és a halálesetek számának további globális csökkentését, de hatalmas hiba lenne, ha bármely ország azt gondolná, elmúlt a veszély” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

A főigazgató szerint a higiéniai előírások betartása, a maszkviselés, a távolságtartás és az oltóanyagok tisztességes elosztása jelenti a kiutat a válságból. A WHO bírálta, hogy a gazdag országokban már a fiatal és egészséges embereket is oltják, miközben a szegényebb országokban még az egészségügyi dolgozók és a legveszélyeztetettebbek sem jutnak vakcinához.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz egyúttal megjegyezte: paradigmaváltásra van szükség a WHO finanszírozásában, amelynek fenntarthatóvá és a célokhoz rugalmasan alkalmazkodóvá kell válnia, ha a szervezet meg akar felelni a jövő kihívásainak.