Fotó: ShutterStock.com/Ascannio
Hirdetés

Az amerikai egészségügyi hírportál szerint a tesztalany felépülőben van, és valószínűleg még szerdán elhagyhatja a kórházat.

A The New York Times című amerikai lap korábban egy jól értesült forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az egészségügyi probléma gerincvelő-gyulladást takar, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

A Stat News a szerdai nap folyamán arról számolt be, hogy biztonsági megfontolásokból felfüggesztették az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel.

A Financial Times című brit napilap szerdán az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának a tesztelését a jövő héten folytathatják.

Korábban írtuk

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott, koronavírus elleni védőoltást többek között az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában tesztelik.

Kedden kilenc amerikai és európai vakcinagyártó biztosított mindenkit arról, hogy betartja a biztonsági szabványokat. Az AstraZeneca, a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck & Co, a Moderna, a Novavax, a Sanofi és a BioNTech elkötelezték magukat, hogy a vakcinafejlesztésben tiszteletben tartják a tudományos folyamat integritását, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági előírások betartása esetleg csorbát szenvedhet. Mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnök hangoztatja, hogy az év végéig, de lehet, hogy a november 3-ai elnökválasztásig meglesz az oltóanyag.

Kifejezetten gyakori lépés az oltóanyagok fejlesztése során, hogy átmenetileg felfüggesztik egy kísérleti vakcina tesztelését, a különbség most az, hogy a koronavírus elleni oltóanyag előállítását az egész világ figyelemmel követi – mondta csütörtökön Pascal Soriot, az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár vezérigazgatója.

A héten a vállalat biztonsági megfontolásokból felfüggesztette a koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután egészségügyi probléma lépett fel az egyik tesztalanynál, aki – sajtóértesülések szerint – gerincvelő-gyulladás tüneteit mutatta, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Soriot közölte: még nem tudják a szóban forgó tesztalany diagnózisát, nem bizonyos, hogy gerincvelő-gyulladásról van szó, még további vizsgálatokat végeznek. A diagnózist független bizottság vizsgálja majd meg, és ez a testület fog dönteni arról, hogy az AstraZeneca folytathatja -e a klinikai tesztelést.

A vállalat vezetője szerint abban az esetben, ha a tesztelés hamarosan folytatódhat, még az év végig kiderülhet, hogy hatásos -e a vakcinájuk a koronavírus ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban az AstraZeneca kísérleti oltóanyagát nevezte a legígéretesebbnek. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott védőoltást az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is tesztelik.

Pascal Soriot tájékoztatóján azt is elmondta, hogy cége csaknem 3 milliárd adag vakcina előállítására lesz képes a világ különböző pontjain működő gyáraiban, így az oltóanyagok szétosztását nem kell majd korlátozni.