A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján 1984-ben az elsők között nyílt lehetőség apás szülésre, mely napjainkra már országosan elterjedt, természetes gyakorlattá vált. Az együttszülés előnye, hogy az édesapák, a közeli hozzátartozók jelen lehetnek a vajúdásnál, a szülők az első ellátást követően azonnal megkaphatják az újszülöttet, sor kerülhet a szoptatásra is, és az anya a gyermekágyas osztályon együtt maradhat gyermekével.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) szülészeti klinikája a 25 éves jubileum és a Születés Hete alkalmából rendez nyílt napot 2009. május 18-án, melynek fő témái a várandósság, a szülés és együttszülés lesznek. Az eseményen a szülőszoba és a gyermekágyas osztály bemutatása mellett sor kerül beszélgetésre korábban együttszülő párokkal, valamint a kismama relaxáció bemutatására is.

„A szülés együttes átélése erősíti a partnerkapcsolatot és a szülő-gyermek kapcsolatot is. Az elmúlt évtizedek kutatási eredményei ugyanakkor azt is bebizonyították, hogy az apás szülés elterjedésével párhuzamosan a szülési mutatók is kedvezőbbé váltak. Ha a szülésnél jelen van egy érzelmi támaszt nyújtó személy, akkor a vajúdó kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszert igényel, kevesebb császármetszésre van szükség, és a szülés rövidebb idő alatt lezajlik” – hívja fel a figyelmet Dr. Tóth Zoltán, a DE OEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Helyszín: DE OEC Szülészeti Klinika Könyvtára (Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)

Időpont: 2009. május 18. (hétfő), 09.00-12.30 óra között

Program:

09.00 Megnyitó

Dr. Tóth Zoltán egyetemi tanár, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója

Dr. Lampé László egyetemi tanár

Dr. Szeverényi Péter egyetemi docens

09.00-10.00 A szülőszoba és a gyermekágyas osztály bemutatása

Wolf Judit osztályvezető szülésznő

Kovácsné Fiák Katalin osztályvezető szülésznő

Dr. Aranyosi János egyetemi adjunktus

10.00-11.30 Találkozás korábban együttszülő párokkal

Megnyitja: Dr. Lampé László egyetemi tanár, a Klinika korábbi igazgatója

Résztvevők: Dr. Szeverényi Péter egyetemi docens, Hetey Margit asszisztens, Deákné Járó Éva osztályvezető szülésznő és korábban együttszülő párok

11.30-12.30 „Kismama relaxáció” – Lehetőség saját élményre

Dr. Török Zsuzsa klinikai szakpszichológus

DEBRECENI EGYETEM

A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 470 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. 32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 22 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.

Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.

Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.