Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Nőstények után kutatva sok faj hímje lelassul, ahogyan öregszik. Ez azonban nem áll fenn az elefántok esetében. Az Oxfordi Egyetem kutatóinak vezetésével készült, a Journal of Animal Ecology című folyóiratban bemutatott tanulmány felfedte, hogy az elefántbikák növelik a párzásra fordított energiájukat, ahogyan öregszenek.

A zoológusok összehasonlították afrikai elefántbikák mozgását akkor, amikor párzási időszakban feldühödnek, azaz a tesztoszteron fűtötte szexuális aktivitásuk időszakos állapotába kerülnek, a nem párzási időszak mozgásával. Eredményeik megmutatták, hogy ahogyan a hímek öregednek, jóval energikusabban, többet mozognak a párzási időszakban, és kevesebbet azon kívül.

E két tényező kombinációja azt jelenti, hogy bár húszéves korukban azonos a mozgási sebességük és az általuk bebarangolt területek nagysága mindkét állapotban, 50 éves korukra kétszer olyan gyorsan mozognak és 3,5-szer nagyobb területet járnak be nőstény után kutatva párzási időszakban, mint azon kívül.

A zoológusok maguk figyelték meg az állatok mozgását, illetve GPS-szel nyomon követtek 25 bikát, amelyek 20 és 52 év kor közöttiek voltak.

Az afrikai elefántbikák egész életükben növelik testtömegüket, ami azt jelenti, hogy az idősebbek gyakran kétszer akkorák, mint a nőstények és a fiatal hímek.

„Az idősebb bikák nemcsak nagyobbak és energikusabbak párzáskor a fiatalabbaknál, de a nőstények általában inkább őket választják, valószínűleg méretük miatt, amely túlélőképességük bizonyítéka”

– idézte Ian Douglas-Hamiltont az Oxfordi Egyetem közleménye.

Az új eredmények azt jelzik, hogy a bikák kihasználják méretük növekedését, több erőfeszítést fordítva nőstények felkutatására, ahogyan öregednek.

Létfontosságú megvizsgálni azt, hogyan változnak a korral az elefántok szaporodási taktikái, hogy megértsük az afrikai elefánt magatartási ökológiáját és azt, melyek a mozgatórugók evolúciójuk alakulásában – tette hozzá a kutató.