Az intézmény csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Crohn-betegség életminőséget leginkább rontó tünete a végbél melletti sipoly. A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja az új eljárás.

Hirdetés

Az egyetemen ősszel végzett első ilyen beavatkozásról szóló közlemény szerint speciális őssejteket juttatnak az érintett területre a sipolyzáró műtét közben. A sejteket injekcióval juttatják be a bélszakaszon belül lévő sipolynyílás környékére, illetve a sipolyjárat mellé. Ezek az őssejtek – környezetükhöz alkalmazkodva – olyan sejttípussá alakulnak, amilyen szövetbe kerülnek, ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulva járulnak hozzá a sipolynyílás bezárásához – ismertették.

Az új módszer a műtéti folyamatot is egyszerűsíti, emellett csaknem duplájára emeli a Crohn-betegeknél a tartós gyógyulás esélyét.

Az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája a harmadik magyarországi centrum, ahol elérhetővé vált ez a beavatkozás a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő egyedi méltányossági támogatásával.

A terápiához minden európai centrum számára egy spanyolországi cég biztosítja a zsírszövetből nyert őssejteket, amelyeket 24 órán belül kell felhasználni – olvasható a közleményben.

Magyarországon nagyjából húszezer Crohn-beteg él, az esetek többségében 20-40 éves korban alakul ki a kórkép.

Korábban írtuk