Por alakban is elérhető lesz egy, az új típusú influenza ellen használatos gyógyszer – közölte a Magyar Közlönyben a Gyógyszerészeti Intézet. A szer a Tamiflu hatóanyagát tartalmazza, amelyet világszerte használnak az új típusú influenza kezelésére.

A por alakú forma jóval olcsóbb, a szavatossága is sokkal tovább tart, mint a tablettáé, ráadásul a belőle készült szuszpenzió kisgyerekeknek is adható – derült ki az országos tiszti főorvos szavaiból. Falus Ferenc hangsúlyozta: megelőzésre felesleges, sőt káros gyógyszert adni. Viszont a szövődményes esetekben szükség van az antivirális szerekre.

Falus Ferenc elmondta: a legszélesebb körben alkalmazható antivirális szer az Oseltamivir, és ennek a hatóanyagát raktározták el Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben. Szükség esetén ebből a raktárkészletből készítenek majd oldat formájában gyógyszert.

A porból nagyüzemileg állítják majd elő a folyadékot, és azt juttatják el a kórházaknak, ha erre szükség lesz. Előfordulhat, hogy kijelölt gyógyszertárak is kapnak a készítményből, ez a járvány alakulásától függ – mondta Falus Ferenc.

Magyarországon jelenleg 111-en estek át igazoltan az új influenzán, de a valódi fertőzöttek száma ennél sokkal több lehet.

A Fidesz szerint a magyar lakosság nincs felkészítve arra, hogy mit tegyen egy esetleges új típusú influenzajárvány idején. Kupper András képviselő budapesti sajtóértekezletén azt mondta: a kormány eddig semmit nem tett ez ügyben. Miközben a járvány a nyakunkban, a kórházak hétköznapi feladataikat sem tudják ellátni – fogalmazott a fideszes politikus, aki azt is mondta, hogy az egy hónap múlva beköszönő járványszezonra a teljes egészségügyi ellátórendszer összeomolhat.

(MR)