Úgy tudni, nem magyarországi alapanyagokból készültek azok a gabonatermékek, amelyekben határérték feletti a fuzáriumfertőzés – mondta Süth Miklós országos fő-állatorvos. A Magyar Rádió riportere egy szegedi hipermarketben találomra vásárolt négyféle teljes kiőrlésű lisztet, teljes kiőrlésű pogácsát, kekszet, kenyeret, müzlit, korpás kiflit, magvas zsemlét. A csomagot átadták Mesterházy Ákos akadémikusnak. A termékeket bevizsgálták, a tizenegy mintából négy szennyezett volt.

A deoxinivalenol tartalom az egyik mintában kétszerese volt a határértéknek, a többiben pedig határérték felett volt: húsz-harminc-negyven százalékos értékkel mértek többet. Az akadémikus szerint a termelőüzemek biztonsági rendszere meglehetősen hiányos, ezért mindenképpen javítani kell ezen.

A fuzáriumfertőzés a gabonafélék legsúlyosabb betegsége, amely nemcsak a növényre veszélyes. A szennyezett gabonából készült termékek az emberi egészségre is károsak lehetnek – mondta Szűcs Péter gyermekgyógyász.

A szegeden talált fertőzött gabonatermékeket és pontos eredetüket vizsgálja a hatóság – mondta Süth Miklós. Elismerte: a szennyezettség előfordult, de nem volt olyan mértékű, ami azt jelentené, hogy minden egyes élelmiszerrel, minden egyes kenyérrel, müzlivel, korpával probléma lenne. Sok esetben sem az alapanyag, sem a termék nem Magyarországról származik.

A hatóság emberei most a fuzáriumfertőzött termékek előállító helyeit vizsgálják az érintett négy megyében: Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, és Baranya megyében, pontosabban azt, mely árusító helyekre kerülhetett belőle. Most tehát úgy tűnik, a kérdéses alapanyag – a búza – külföldről származik, ami újabb kérdéseket vet fel, hiszen a bevizsgáltatott egykilós kiszerelésű lisztek mindegyike hazai malmokból származik. A Gabonatermesztők Szövetsége szerint nincs Magyarországon fuzáriumveszély.

(MR)