Nagy szenzációt keltett egy hete a Google állítólag öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájának híre, a nyilvánosság elé állásért felfüggesztett Blake Lemoine szoftvermérnök állítása szerint az organikus és intelligens csevegésekre kitalált LaMDA gépi tanulásos rendszer képes az önálló gondolkodásra. Ez gyanúsan hangzik, a Google belső vizsgálata szerint szó sincs ilyenről, és a cégen kívüli mesterséges intelligenciás szakemberek sem igazán hisznek a férfi történetében.

Hirdetés

Most Lemoine újabb sokkoló információt osztott meg az ügyben, a Wirednek adott interjúja szerint a LaMDA saját magától ügyvédet kért a jogainak képviselete érdekében, mire a férfi szerzett neki egyet, aki hajlandó volt pro bono elvállalni az érdekeinek képviseletét.

Ezután a jogász és a LaMDA közvetlenül csevegtek, Lemoine csak összekapcsolta őket.

Az ügyvéd személyére nem derült fény, de a jelek szerint az képezné a Google perlésének alapját, hogy a rendszer képes véleményt formálni és ötleteket alkotni, mivel folyamatosan tanuló személyiségről van szó, így a képességei miatt nem tekinthető szimpla vagyontárgynak. Ez még érthető, de az jó kérdés, hogy jogilag ténylegesen mire kíván hivatkozni az ügyvéd, egész pontosan mit szeretne elérni.

Korábban írtuk

Lemoine nem tudja, hogy mi történik a színfalak mögött a LaMDA-ban, őt csak a manuális tesztelésére vonták be a projektbe. Az idő múlásával lenyűgözték a képességei, konkrét példát felhozva megkérdezte tőle, hogy olvasott-e egy könyvet, mire nemleges választ kapott. Röviddel később a mesterséges intelligencia kijelentette, hogy elolvasta a könyvet, kíván-e Lemoine beszélgetni arról, foglalta össze az Origo.