A Szojuz MSZ-19 orosz űrhajó személyzete által 2022. március 30-án, a szétkapcsolódás után készített kép a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). MTI/AP/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség
Hirdetés

Az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz MSZ-18 orosz teherűrhajó motorját (közép-európai idő szerint) délután fél 4-kor bekapcsolják, így az ISS sebességét megnövelik, és az állomást 1,8 kilométerrel magasabbra emelik – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

A korrekciós manőver után az ISS 414 kilométeres magasságban fog tovább keringeni. Az űrállomás Föld körüli pályájának maximális magassága valamivel 438 kilométer felett van.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást. Tavaly novemberben például az orosz hadsereg megsemmisített egy használaton kívüli műholdat, és a művelet után félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet. Az ISS legénységének emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés, és az űrállomás nem sérült meg.

Korábban írtuk