Fotó: ShutterStock.com/Syda Productions (illusztráció)
Hirdetés

A 30 éves Edgardo Diaz cisztás fibrózisban szenvedett, ez a betegség a tüdő, a hasnyálmirigy, az emésztőrendszer és más szervek súlyos károsodását okozza.

A kettős tüdőtranszplantáció miatt a Chicagói Orvostudományi Egyetem orvosai nem próbálkozhattak többféle terápiával, amikor a férfi áprilisban megfertőződött az új koronavírussal, így a vérplazmakezelés mellett döntöttek.

Kezelőorvosai úgy vélik, hogy Diaz az első kettős tüdőátültetésen átesett Covid-19-beteg, akit ily módon gyógyítottak meg. Maria Lucia Madariaga mellkassebész, aki az egyetemen a vérplazmakezeléseket vezeti, közölte, hogy egyetlen esetből ugyan nem lehet következtetéseket levonnni, de bátorítónak nevezte, hogy nem találkoztak mellékhatásokkal a vérplazmakezelésen átesett betegeknél, ami azt jelentheti, hogy a kezelés alacsony kockázatú.

Korábban írtuk

Amikor Diaz koronavírustesztje pozitív lett, orvosai gondosan figyelték állapotát. Kórházba akkor került, amikor veseelégtelenség lépett fel nála. Még azelőtt vérplazmakezelést kapott, hogy súlyosbodott az állapota, vagy lélegeztetőgépre lett volna szüksége. A terápia után a beteg láza csökkent. Javultak légzési és vesefunkciói és kilenc nappal később negatív lett a vírustesztje. Május elsején engedték haza a kórházból.

Jól érzem magam – mondta Diaz kedden a Chicado Tribune napilapnak.

A kutatók szerint további kutatások szükségesek annak megállapítására, miként működik a legjobban és mely betegek esetében hasznos a vérplazmaterápia.