Mint azzal rendszeres olvasóink bizonyára tisztában vannak, a Konzervatív Politikai Akciókonferencia (Conservative Political Action Conference – CPAC) a világ legnagyobb és legbefolyásosabb politikai és közéleti rendezvénysorozata. Florida, Magyarország, Brazília és Izrael után a CPAC idei ötödik állomását – augusztus 4-től 7-ig – Texasban szervezi az Amerikai Konzervatív Unió (American Conservative Union – ACU). Mint azt már megszokhattuk, ezúttal is illusztris vendégek érkeznek.

Többek között Orbán Viktor és Donald Trump is elfogadta az ACU meghívását. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója is felszólal az eseményen, melynek első európai állomását idén tavasszal rendeztek meg, éppen Magyarországon.

Hirdetés

Miért Texas?

Az amerikai konzervatív mozgalom sok államban igen erős, de Texas a jobboldal különlegesen szilárd bástyájának tekinthető. A texasi szabadságszeretet legendás, a cowboyok földjeként is ismert állam mindig is a hagyományos amerikai értékek őreként jelent meg a regényekben és a mozivásznon is. Így egyáltalán nem meglepő, hogy a konzervatív konferenciasorozat Dallasba látogat. Ráadásul idén novemberben fontos szavazásokat tartanak az államban, a félidős kongresszusi voksolás mellett kormányzóválasztás is lesz. Az amerikai jobboldal feltett szándéka, hogy megerősödve kerüljön ki a megmérettetésből, és erre minden esélye meg is van, miután a washingtoni demokrata vezetés mély morális és gazdasági válságba lavírozta az országot. A CPAC Texason a jobboldal felmutathat egy valós alternatívát, kijelölheti a kiutat a krízisből. Ezt a szándékot mutatja a meghívott vendégek listája is.

Újabb Orbán-beszéd

A rendezvény egyik kiemelt szónoka Orbán Viktor lesz. Óriási megtiszteltetés hazánk számára, hogy ekkora figyelem övezi a magyar miniszterelnök minden szavát, és az amerikai konzervatívok is nagy elismeréssel követik tevékenységét. Ám ez ma már keveseket lep meg, hiszen a magyar jobboldal a nyugati világ legsikeresebb politikai közösségévé nőtte ki magát az évek során. Magyarország az elmúlt bő évtizedben valódi sikertörténetté vált a világ jobboldali közvéleményének szemében. Bebizonyosodott, hogy a globális baloldal irtózatos ellenszelében is lehet sikeres jobboldali kormányzást folytatni, melynek központjában a hagyományos nyugati értékek állnak: a munkaalapú társadalom, a családok támogatása, a gyermekek és a határok védelme.

A CPAC Hungaryn elmondott nyitóbeszédében Orbán Viktor 12 pontból álló receptet fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogyan lehetnek sikeresek a konzervatívok, hogyan tudnak megsemmisítő vereséget mérni a baloldalra. Hasonlóan lendületes, programadó beszédre számíthatunk a magyar miniszterelnöktől Dallasban is. A kormányfő elemében érzi magát a hasonló rendezvényeken, és valószínűleg a közönség is lelkesítően hat majd Orbán Viktorra. A CPAC-re kilátogató amerikaiak nem csupán tisztában vannak azzal, hogy ki a szónok és mit képvisel, de egyenesen a konzervatív mozgalom egyik bajnokaként tekintenek rá. A beszédet a Hír TV élőben közvetíti, csütörtökön, magyar idő szerint este fél 9 körül.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary első napján 2022. május 19-én

Félidős választások

A CPAC Texas fő szónoka az amerikai jobboldal legnépszerűbb és legbefolyásosabb politikusa, az USA 45. elnöke, Donald J. Trump lesz. Hiába tett meg mindent az amerikai baloldal – és ugyanígy a fősodrú média és a techóriások – annak érdekében, hogy elhallgattassák és minden platformról töröljék az Egyesült Államok korábbi elnökét, Donald Trump továbbra is kiemelkedően a legnépszerűbb republikánus politikus, amit az is jól mutat, hogy jelöltjei rendre diadalmaskodtak a félidős választásokat megelőző republikánus előválasztásokon. Ő a Republikánus Párt első számú politikusa, az amerikai ellenzék vezére.

Vélhetőleg a választási harc lesz Donald Trump felszólalásának központi eleme. Szót fog ejteni az USA-t sújtó nehézségekről, kezdve az erkölcsi válsággal, melynek talán legfontosabb jele, hogy a genderideológia és a kritikai fajelmélet zászlaja alatt ki akarják venni a gyermekek nevelését a szülők kezéből, egészen a gazdasági problémákig, amiket az amerikaiak leginkább a sokkolóan magas energia-, üzemanyag- és élelmiszerárakon tapasztalnak. Ráadásul miután két egymást követő negyedévben csökkent az amerikai GDP, kijelenthető, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, még ha a Biden-adminisztráció nem is ismeri el. A demokraták mindössze másfél éve vannak hatalmon, de súlyos hibákat követtek el, mind a bel-, mind a külpolitikában.

Donald Trump, a CPAC és – nyugodtan mondhatjuk – az egész világ számára fontos tehát, hogy idén novemberben nagyarányú jobboldali győzelem szülessen a félidős kongresszusi választásokon. Erre jó esély van, különösen ha figyelembe vesszük, hogy Joe Biden megítélése történelmi mélyponton van: az amerikaiak csupán egyharmada elégedett az elnök teljesítményével.

Donald Trump egyre több utalást tesz arra, hogy 2024-ben ismét ringbe száll az elnöki posztért, így azt sem lehet kizárni, hogy igen fontos bejelentést tesz. Mindenesetre jelenleg úgy tűnik, hogy csak rajta múlik a döntés, és ha elindul a republikánus előválasztásokon, akkor biztos befutó lesz.

Nem fogunk unatkozni

Orbán Viktor csütörtökön a CPAC Texas általános ülésének nyitóbeszédét tartja majd, míg Donald Trump fogja zárni a konferenciát. Ám a két kiemelkedő esemény között is egymást váltják majd az amerikai jobboldal nagyágyúi. Jelen lesz a tengerentúli televíziózás egyik óriása, a Fox második legnézettebb műsorának vezetője, Sean Hannity. Természetesen beszédet mond Texas szenátora, Ted Cruz és kormányzója, Greg Abbott is.

Találkozni fogunk a CPAC Hungaryről ismerős nagy nevekkel is, így felszólal Matt Schlapp, az ACU elnöke, Mr. Brexit – azaz Nigel Farage –, James Carafano, a geopolitika egyik legelismertebb szakértője, és Dallasba utazik Candace Owens férje, a Parler vezérigazgatója, George Farmer. Candace Owens is csak azért marad távol a rendezvénytől, mert pár hete megszületett második gyermekük.

Az Alapjogokért Központ és a CPAC Hungary képviseletében szót kap Szánthó Miklós is, aki a konzervatívok nemzetközi összefogásának fontosságáról fog beszélni, különösen annak tükrében, hogy a globális baloldal mély krízisbe kormányozta a teljes nyugati civilizációt. Beszédének központi eleme lesz, hogy a neomarxizmus támadása a nyugati civilizáció alapjai – a hagyományos család, a hazaszeretet és a történelmünk iránti büszkeségünk – ellen súlyosan meggyengítette Európát és Amerikát, olyan stratégiai károkat okozva, melyek miatt a világ súlyos válsággal néz szembe.

A konzervatív reneszánsz

Éppen ezért oly fontos a CPAC konferenciasorozat. A baloldalról tudjuk, hogy nemzetek fölött, a nemzetek kárára összefogva terjeszti világnézetét, amiről mára visszavonhatatlanul bebizonyosodott, hogy káros az egész nyugati civilizáció számára. A jobboldali erők nemzetközi összefogására van tehát szükség annak érdekében, hogy a világ vezető hatalmaiban is visszatérhessen a józan ész a kormányrúdhoz. Éppen ezt az összefogást hivatott elősegíteni a CPAC is.

Magyarország számára óriási megtiszteltetés és egyben felelősség, hogy egyre inkább mintának tekintik a mi modellünket külföldön is. Ezt mutatja Orbán Viktor meghívása, de ennek jele volt az első európai CPAC is, melynek Budapest adhatott otthont. Ám ne legyünk álszerények: hazánk megérdemli ezt a kitüntető figyelmet, és felelősségünk teljes tudatában élni is fogunk a lehetőséggel.

A szerző az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője.

Korábban írtuk