Idén május 4-én és 5-én az Alapjogokért Központ ismét megrendezi a CPAC Hungaryt, amelynek mottója: „Együtt erő vagyunk!”. A tavalyi rendezvényhez hasonlóan – amely először hozta el Európába a jobboldal legnagyobb nemzetközi akciókonferenciáját – a nyugati világ minden szegletéből érkeznek vezető konzervatív politikusok, akadémikusok, véleményvezérek és újságírók. Beszédet mond Kari Lake, akit sokan a Republikánus Párt jövőbeli alelnökjelöltjének tartanak, mivel hihetetlen népszerűségnek örvend az amerikai jobboldalon. Hazánkba látogat – más nagyágyúk mellett – Andrej Babiš és Janez Janša korábbi cseh és szlovén miniszterelnök is.

Az Alapjogokért Központ ezúttal is Orbán Viktor miniszterelnököt kérte fel arra, hogy megtartsa a konferencia programadó beszédét. Minden készen áll arra, hogy a konzervatív dzsembori még a tavalyinál is nagyobbat szóljon.

Hirdetés

A CPAC útja a kezdetektől

A CPAC, vagyis a Konzervatív Politikai Akció Konferencia az Egyesült Államok legjelentősebb és legpatinásabb jobboldali találkozója, amelyet 1974 óta tartanak meg évente. A rendezvényen az amerikai konzervatív mozgalom olyan ikonikus alakjai szólaltak fel, mint Ronald Reagan és Donald Trump, illetve szinte minden olyan vezető jobboldali politikus és közéleti szereplő, aki határozottan képviseli a valódi amerikai értékeket, és szívügyének tekinti az Egyesült Államok jövőjét. Ma azonban a CPAC-et már nemcsak az amerikai konzervatív mozgalom központi eseményeként tartják számon, ugyanis a konferenciasorozat nemzetközi jelentősége immár elvitathatatlan. 

Az elmúlt években egyre több nyugati országban rendezték meg a CPAC-eseményeket, így izmosítva a nemzeti erők nemzetközi összefogását. A Konzervatív Politikai Akció Konferencia ellátogatott Brazíliába, Japánba, Ausztráliába, Dél-Koreába, Mexikóba és Izraelbe. Tavaly hazánk adhatott otthont az első európai CPAC-nek. Az egyes országokban megrendezett konferenciák lehetőséget nyújtanak a határokon átívelő konzervatív együttműködés bővítésére és mélyítésére, valamint az érintett országok közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésére is. Az ilyen nemzetközi CPAC-rendezvények összekötik a világ konzervatív mozgalmait, lehetővé téve az ötletek, stratégiák és helyzetelemzések szabad áramlását, ezzel segítve a közös célokat, azaz zsidó–keresztény etikánk, nemzeti hagyományaink, a család, a gyermekek megoltalmazását a globális posztmodern baloldal össztüze közepette.

Az első CPAC Hungary

Tavaly Budapest nem sokkal az elsöprő jobboldali választási győzelem után fogadhatta a világ legnagyobb konzervatív rendezvényét. Így nem csoda, hogy a konferencia kimondottan jó hangulatban telt, illetve az sem, hogy a globalista baloldali sajtó – túlzás nélkül – egy éhes óvodást megszégyenítő hisztériarohammal reagált, ezzel is nyomatékosítva az esemény sikerét. Az „Isten, Haza, Család” hármas egységének zászlaja alatt közel kétezer vendég gyűlt össze hazánkból és a nagyvilágból, hogy a hetven felszólalóval közösen álljon ki a Nyugat legalapvetőbb értékei mellett.

A rendezvény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök volt, aki az újabb kétharmados győzelemre alapozva joggal jelenthette ki: „Magyarország az a laboratórium, ahol a progresszív dominancia ellenszerét kikísérleteztük.” Beszéde, amelyben átnyújtotta a konzervatív siker tizenkét pontból álló receptjét, azóta bejárta a világot. A rendezvényt az Egyesült Államok volt elnöke Donald Trump is megtisztelte videóüzenetével, amelyben köszöntötte az egybegyűlteket, és tisztelgett a magyar konzervatívok eredményei előtt. Az első CPAC Hungaryn egymás kezébe adták a mikrofont hazánk jobboldali barátai Európából, a tengerentúlról, de érkeztek felszólalók Afrikából, Ázsiából és Ausztráliából is. Fergeteges show kerekedett, de a házigazdák remélik, hogy az idei rendezvény még nagyobb sikert arat.

CPAC Hungary 2023

Köszönhetően a magyar jobboldal kivételes eredményeinek, a világ vezető konzervatív szervezetei egyenrangú partnereknek tekintik a magyar kollégákat. Orbán Viktor kétségtelenül a globális jobboldali politika egyik meghatározó alakjává vált, akinek véleményét és útmutatásait mindenütt figyelemre méltónak tartják. Szerencsére a magyar miniszterelnök idén is elfogadta az Alapjogokért Központ felkérését, és a CPAC Hungary főszónoka lesz.

Kiemelt amerikai felszólalóként azt a Kari Lake-et hallgathatja meg a CPAC Hungary közönsége, aki tavaly robbant be a politikai köztudatba. Nagyon sikeres újságírói pályafutás után nyilvánosan szakított a balliberális sajtóval, amely szókimondása és őszintesége miatt mára legnagyobb ellenfelévé vált. Donald Trump legismertebb és legnépszerűbb szövetségesei közé tartozik, és emiatt az Egyesült Államokban az egyik legvalószínűbb alelnökjelöltként ismerik el. Ha létezik politikai rocksztár, akkor Kari Lake az. Dinamikus, magával ragadó előadásmódja miatt számos amerikai CPAC színpadán aratott viharos sikert.

Andrej Babiš és Janez Janša korábbi – és bízzunk benne: jövőbeli – cseh és szlovén miniszterelnökök is beszédet tartanak. Tavaly videón üzent, idén viszont személyesen is hazánkba látogat Eduardo Bolsonaro, Jair Bolsonaro volt brazil elnök fia és egész Dél-Amerika egyik legkedveltebb politikusa. Itt lesz Herbert Kickl, az osztrák Szabadságpárt elnöke – amely jelenleg a közvélemény-kutatások szerint a legnépszerűbb párt nyugati szomszédunkban –, és Magyarország egyik legelszántabb támogatója. Az Egyesült Államokból Barry Moore és Paul Gosar kongresszusi képviselők érkeznek Budapestre. Európából, Észak- és Dél-Amerikából, sőt Izraelből és Japánból is várnak befolyásos politikusokat, véleményformálókat és újságírókat az idei CPAC Hungaryre. A szervezők természetesen olyan meglepetésekkel is készülnek, amelyekről most még korai lenne lerántani a leplet.

Az idei rendezvény mottója – „Együtt erő vagyunk!” – hűen tükrözi a CPAC Hungary célját, mely nem más, mint a nemzeti erők nemzetközi együttműködésének elmélyítése. Nagy szükség van rá, hiszen a nyugati civilizáció számos olyan gonddal találja szembe magát, amelyek a legbefolyásosabb országokban az elmúlt három évtizedben szinte töretlenül hatalmon lévő globális baloldal önsorsrontó politikájára vezethetők vissza. 

A legjelentősebb kihívás természetesen a szomszédos országban tomboló háború, amelyre az azonnali fegyverszünet és a béke tűnik az egyetlen megoldásnak. Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát, ha a nyugati államokat olyan politikusok irányítanák, akik a történelem leckéiből tanulva, bölcs előrelátással viszonyulnak a világ megoldásra váró konfliktusaihoz. Végső soron az önelégült, dogmatikus liberalizmus okolható a nyugati pozíciók gyengüléséért.

Eközben a Nyugaton belül a „woke”-ideológia tör hegemóniára, amely minden etikai és morális vörös vonalat áthágva immár a gyermekek testi és lelki egészségét veszélyezteti. A konzervatívok joggal érezhetik úgy, hogy nem hátrálhatnak tovább, és fel kell venniük a kesztyűt, hiszen melyik apa vagy anya tűrné el, hogy gyermekei ilyen veszélynek legyenek kitéve?

Megoldandó feladatokból nem lesz tehát hiány. Gyorsan változó, egyre veszélyesebbé váló világunkban elengedhetetlen, hogy a jobboldali mozgalmak megtalálják a határokon átívelő együttműködés hatékony formáit. Nemcsak a jelen biztonsági és gazdasági dilemmái miatt, hanem azért is, mert civilizációnk jövője forog kockán. A CPAC Hungary vendégei azonban optimisták, hiszen meg vannak győződve róla: „Együtt erő vagyunk!”

A szerző az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője.

Korábban írtuk