A jósnő irodája kongott az ürességtől. Az ügyfelek elkerülték, mert olyan abszurd dolgokat jövendölt, amik teljesen komolytalanná tették az üzletét.

2019 nyarán mégis betévedt egy gyanútlan fia­talember, kifizette az ötezer forint előrejelzési díjat.

Hirdetés

– Mire vagy kíváncsi? – kérdezte a látnok.

– Úgy általában az elkövetkező két-három évre – felelte, majd hozzátette: – Gondolom, olyan rettenetesen nagy izgalmak nem várhatók. A világ elég kiszámítható.

– Nézzük – pillantott üveggömbjébe az asszony. – Látok egy járványt. Elterjed az egész világon, mindenütt leáll az élet, az emberek nem járnak be a munkahelyükre, a gyerekek pedig az iskolába. A buszokon maszkot kell viselni, a fertőzöttek családtagjai karanténba kerülnek. A kormányok vészhelyzetet, rendkívüli állapotot hirdetnek mindenütt, a futballbajnokságok félbeszakadnak, a színházak és mozik bezárnak.

– Ez elég durván hangzik, bőven elég is lesz a következő évekre.

– Várj, ne menj még! Oroszország megtámadja a szomszédját, háború tör ki, aminek következtében energia- és élelmiszerválság, továbbá elviselhetetlen infláció jön. Az USA elnöke egy demens vénember, aki ráveszi Nyugat-Európát, hogy az olcsó orosz szénhidrogének helyett drága amerikait vegyen. Kimondják, hogy a férfiak is szülhetnek…

– Persze, és mindenkit megfertőz a majomhimlő! – kiáltott bosszúsan a fiatalember. – Ilyen marhaságokat én ingyen is ki tudok találni. – Úgy tett, mintha az üveggömbből olvasná, fontoskodó képet vágott, és síri hangon mondta: – Becsapódik egy aszteroida és évekig sötét lesz a porfelhőtől. Mamutok legelnek majd a városokban, földönkívüliek landolnak az Eiffel-torony tetején, visszacsatoljuk a magyarlakta területeket és Gyurcsány gratulál Orbán Viktor választási győzelméhez.

– Most látszik, hogy te nem vagy igazi jós. Ez sosem fog megtörténni.

– Miért, a tiednek mennyivel nagyobb a realitása?

– Meglátjuk… – mosolygott sejtelmesen a jósnő.

Korábban írtuk