Göre Gábor a legnagyobb klímaharcos! És persze mindenki, aki Göre Gábor nyomdokain jár, a bölcsesség útján jár. Erre a napokban döbbentem rá.

Igazság szerint el kéne kezdenem bezzegelni, hogy én már mióta hirdetem a klímapozitív életmódot, csak én normalitásnak hívom. Nem teszem. Mert az a megfigyelésem, hogy a világ nem értékeli azokat, akik jócskán megelőzik a korukat, és nem hálás. „Ne utazzunk! Együk azt, ami helyben terem, az idegen állat- és növényfajtákat ne hurcolásszuk be. Ne pocsékoljunk!”

Hirdetés

Ezeket írtam meg a Göre Gábor mint filozófus című kis munkámban, az ámuló világ szeme elé tárva Gárdonyi Géza legendás figurájának, Göre Gábornak – a lepéndi bírónak – életét és cselekedeteit.

Néma csend. Erre jönnek ezek a kis hülye libsik, ellopják az ötletemet, újracsomagolják és eladják újként. Kihagyva természetesen az egészséges maradiságot és reakciót, átmázolva zöldaktivista akármivé. Holott a legnagyobb környezetpusztító a városi értelmiségi nyikhaj, a legkisebb fogyasztású pedig az egyszerű, haladásmentes magyar ember. Akin eddig röhögtek. „A buta paraszt” így meg úgy. „A vidékiek.” Göre Gábor minden korszakban aktuális! Göre Gábornak töredék annyi a karbonlábnyoma, mint egy klímavédő aktivistának.

Most is megy a pánikkeltés. „Nyakunkon a koronavírus – mit tegyünk járvány idején?” „Veszélyes jó tanácsok terjednek a koronavírusról a Facebookon.” „Elkészült a koronavírus elleni vakcina tesztverziója.” „Tizennyolc ember van karanténban a koronavírus miatt Magyarországon.” „Irán egyik alelnökét is megfertőzte a koronavírus.” „Legnépszerűbb lépések a fertőzések elkerülésére.” Ez az első hat cím az Indexen, így, egymás alatt. Esküszöm, nem csalok!

Mert mi is jelenleg a két csapásvonal? 1. Üresek a polcok, jaj, jaj, nagy baj lesz. 2. Ez csak egy influenza, nincs semmi érdekes.

Göre nem esne pánikba, mert egyrészt nem olvasna Indexet, másrészt nem ijedős fajta. Lemenne a borospincébe, vagy kiülne a tornácra és pipázna. Vagy legalább megkérdezne olyat, aki ért hozzá.